Egy készülő kiállítás munkálataiba és a Petőfi Irodalmi Múzeum egyes részlegeibe betekintést nyújtó, a humort sem nélkülöző kisfilmek lejátszása után, E. Csorba Csilla főigazgató asszony köszöntötte a megnyitón megjelent nagyszámú közönséget. Bevezetőjében elmondta, régebben tervezték már, hogy bemutatják, a látványos tárlatok mögött milyen munka húzódik meg a háttérben. Frappáns címe ? ?Ez bejött!? ? a múzeum legutóbbi tíz évének beszerzéseire hívja fel a figyelmet, és egyfajta látványenciklopédiát hoztak létre egyes írókhoz, a magyar irodalomhoz kapcsolódó tárgyak, kéziratok, festmények, fotók bemutatására. Egy-egy tárgy bekerül a múzeumba, és a kezdetben akár ismeretlen fotót sok idő és munka befektetésével a muzeológus elhelyezi egy kontextusban, a bekerülő hagyatékból vagy töredékből egy koncepció mentén kiválasztja a tárgyakat, felépíti a kiállítást. Köszönetet mondott a múzeum munkatársainak, segítőinek, akik közül többeknek virágot adott át.

 

Dr. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára megnyitójában a gondolatátvitel módjainak történetiségét vázolta fel, és kiemelte a könyvek és irodalom szerepét. Az irodalom nélkül csonka lenne az életünk, az információáramlás a formális dolgok túlsúlyát jelenti, kiszorítja az agykapacitásban az érzelmeket. Túlcsordulni, megélni a szeretetet, vagy a hiányát érezni, teljessé tenni az életet ? ehhez az irodalom az egyik fogódzó. Megtaláljuk benne azokat a gondolatokat, amit máshogy nem szerezhetünk meg, talán ezért is, fontos az itt dolgozók munkája. A múzeum legújabb részlegével, a digitális archívummal is részt vesz ebben, be tudja hívni az embereket, őrzi, terjeszti, hozzáférhetővé teszi az irodalmi anyagokat. Ez az a küldetés, amiért az intézmény létrejött, gratulációját nyilvánította ki a múzeum dolgozóinak irányába mindazért az értékért, melyet ezzel a kiállítással létrehoztak. E. Csorba Csilla egy bekeretezett kézirat másolatát ajándékozta Rétvári Bencének, aki magánemberként támogatta a Radnóti-hagyaték egy részének közelmúltbeli múzeumba kerülését.

 

Dr. Varga Benedek, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum főigazgatója kiemelte, a Petőfi Irodalmi Múzeum az utóbbi tíz évben az ország egyik első múzeumává vált. A múzeum szellemi közösség, közös emlékezetünk dimenzióit nyitja meg, az itt folyó munkák nyomán az emlékezés és felejtés színpada. A bemutatott tárgyakkal újabb jelentés rétegeződik a már ismert történetekre, és új jelentéseket hozhat létre. Az egyes írókhoz tartozó tárgyak a kiállítással már a mi emlékünkké válnak, így a felejtésből emlékezés lesz. A tárgyak mindegyikének története van, és ez teszi érdekessé a múzeumot, naggyá pedig az ott dolgozó munkatársak kreativitása, szenvedélye.

 

Az elhangzó beszédek között a Duende Duó: Csernus Katalin gitárművész és Kiss Bea fuvolaművész Bartók Béla és Astor Piazzolla darabjait adta elő, majd a közönség bejárhatta a most nyíló kiállítást, melynek anyagát nézve rácsodálkozhatunk, milyen örvendetesen gazdag a magyar irodalom. Csak a legutóbb beszerzett anyagokból példát hozva: Németh László kéziratos hagyatékát a családtól 2011-ben, Szilágyi Domokos hagyatékának egy fellelt és beszerzett részét 2015-ben sikerült megkapni, utóbbit a külföldön található magyar hagyatékok megszerzését segítő ITHAKA program segítségével.

Csanda Mária