Változatos témájú – egyebek közt a klímaválsággal, háborús konfliktusokkal, az emberi jogokkal, a koronavírus-járvánnyal foglalkozó – fotókat jelöltek a nemzetközi sajtófotóverseny, a World Press Photo idei fődíjára.

Evelyn Hockstein amerikai fotóriportert egy Lincoln-szobor körül az Egyesült Államokban keletkezett viszályt érzékeltető fotójáért (Lincoln Emancipation Memorial Debate) jelölték. Az orosz Valerij Melnyikov fotója (Leaving Home in Nagorno-Karabakh) egy örmény menekültcsaládról készült a Hegyi-Karabahért vívott háborúban. Honfitársa, Oleg Ponomarjev egy transznemű személyről szóló képével (The Transition: Ignat) került be a döntőbe. 

A dán Mads Nissen fotóján (The First Embrace) egy brazíliai idősotthonban hónapok óta első ízben ölelnek meg egy a koronavírus-járvány miatt izolált idős asszonyt egy találmánynak, a steril ölelőfüggönynek köszönhetően.

A spanyol Luís Tato a kelet-afrikai sáskajárásról készült fotójával (Fighting Locust Invasion in East Africa) van versenyben. Az olasz Lorenzo Tugnoli döntőbe jutott fényképén (Injured Man After Port Explosion in Beirut) az a pusztítás látható, amelyet a bejrúti kikötőben történt hatalmas robbanás vitt véghez. 

A sajtófotó-pályázatra 130 országból 4300 fotós nevezett több mint 74 ezer fotóval. Díjat nyolc kategóriában osztanak, az eredményt április 15-én hirdetik ki. 

A nyitókép Mads Nissen The First Embrace című fotójának részlete