fbpx

Ezen a héten a zene a legfontosabb Veszprémben

A hazai zeneipar legnagyobb konferenciája, a legígéretesebb magyar előadók ingyenes koncertjei, az UNESCO Zenei városok találkozója, évadnyitó koncert és zenei nevelésre fókuszáló szeminárium – mindez ezen a héten történik Veszprémben, a Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa program támogatásával.

„Veszprém 2019-ben nyerte el az UNESCO Zene városa címet, és azóta is minden egyes nap tesz azért, hogy ehhez a címhez méltó maradjon. A Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa program zenei koncepciója mentén olyan projekteket valósítunk meg, illetve ösztönzünk és adott esetben támogatunk, amelyek a régió zenei rendezvénypalettáját színesítik innovatív ötleteikkel vagy műfaji különbözőségükkel, lehetőleg a túlzsúfolt nyári főszezonon túlnyúlva. Így ezekben a hideg, zimankós napokban is a zenéé a főszerep Veszprémben” – áll az események közleményében.

November 29-én és 30-án ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját a Music Hungary Konferencia, amit idén is Veszprémben tart a Music Hungary Szövetség.

A konferencia a hazai zeneipari szakma legfontosabb platformja, ahol évente a szektort érintő legaktuálisabb kérdéseket és trendeket lehet kitárgyalni. A fókuszban a zene és ember kapcsolata áll, célja, hogy ezt minden aspektusából körüljárja a magánélettől a technológiai változásokon és trendeken át a határterületekig. Mindezt grandiózus zenei és konferenciaprogrammal.  A Music Hungary Szövetség célja, hogy párbeszédeket indukálva összefogja a zeneipari szereplőket, tudásátadással és professzionális attitűddel gazdagítsa tagjait, szakmai érdekképviseletet biztosítson a kormányzati döntéshozóknál.

A tavalyi esemény sikereire alapozva, és a Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa zenei programjának alapértékeit képviselve idén is szerves része a konferenciának a showcase fesztivál, amelynek elsődleges célja, hogy itt találkozzanak a hazai zenei színtér szakemberei és a legaktuálisabb magyar előadók. A tavalyi showcase sikerét leginkább abban lehet mérni, hogy több, a fesztiválon fellépő előadó is látható volt a nyári fesztiválokon. A fesztiválra idén jelentkezni is lehetett, a 25-ös mezőnyből húsz előadót javasolt a programba egy hatfős kurátori csapat, a nyílt pályázatra jelentkezők közül pedig öt előadónak biztosítottak helyet.

A kiválasztásnál törekedtek a különböző stílusok, a földrajzi egyensúly megteremtésére is, hogy a lista minden szempontból legyen reprezentatív mind az előadók, mind az ott lévő szakmai közönség számára. De emellett a program a helyszínen is kiegyensúlyozott lesz, három különböző karakterű színpadon: a bensőségesebb Papírkutya az intimebb stílusoknak, az Expresszó a hangosabb zenének áll jól, de lesz egy kísérletezősebb, alternatívabb klubhelyszín, a Terem is.

A konferencia jubileuma alkalmából régi tervét valósítja meg a Music Hungary Szövetség:

rangos szakmai díjjal tüntetik ki a könnyűzene kiemelkedő tehetségeit és szakembereit a zenészektől az előadókon át a háttérben dolgozókig. Azért alapították a Music Hungary díját, hogy több figyelmet irányítsanak a zenei szektorra, elismerésben részesítsék a kiemelkedő teljesítményeket. Ennek megfelelően az első díj kiosztására egy nagyszabású gálán kerül sor a konferencia zárónapján a veszprémi Hangvillában, ahol az est házigazdája Csepelyi Adrienn podcaster, riporter és Hajós András zenész, műsorvezető lesznek. 

Idén november 30. és december 2. között Veszprém ad otthont az UNESCO Zenei városok éves találkozójának.

A háromnapos látogatás során a nemzetközi delegáció megismerheti a Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa év zenei projektjeit, valamint a városban évtizedek óta megrendezett fesztiválokat, zenei eseményeket. 

Az idei találkozón mintegy húsz zeneváros képviselője vesz részt személyesen, például a japán Hamamatsu, a lengyel Katowice, a cseh Brno vagy a kanadai London. A nemzetközi szakemberek ellátogatnak a Music Hungary Zeneipari Konferenciára, ahol betekintést nyerhetnek a hazai zeneipar aktuális helyzetébe, megismerhetik a showcase fesztiválon fellépő feltörekvő magyar zenekarokat. 

Magyarországon elsőként Veszprém nyerte el a Zene városa címet

az UNESCO Kreatív városok hálózatának tagjaként 2019-ben. A közel háromszáz városból álló hálózat alapvető célja, hogy segítse az együttműködést azon városok között, ahol a kultúra, a kreativitás a városfejlesztési stratégia központi eleme. 

December 1-jén, csütörtökön a Találkozások Zenevárosban 2023-as évadát Lakatos Mónika és Rostás Mihály „Mazsi” duója, a Romanimo nyitja meg: örömről, bánatról, mulatságról és gyászról szólnak a hagyományos roma dalok, amiket ezúttal a Mendelssohn Kamarazenekar szimfonikus feldolgozásában hallhatunk a veszprémi Hangvillában.

A Kossuth-díjas énekesnő és férje úgy zenélnek, hogy arra muszáj odafigyelni: a legtöbb dalukat még gyerekkorukból hozták magukkal, a szájhagyomány útján terjedő hallgatók az oláh cigányság mindennapjait örökítik meg. A széles zenei repertoárral rendelkező, veszprémi alapítású Mendelssohn Kamarazenekar pedig azzal a tisztelettel és mélységgel, szimfonikusan kíséri a zenészpárt, ahogyan az a hallgató műfajához illik. Az eseményt Weyer Balázs nyitja meg, aki a magyarországi vokális oláh cigány zenéről tart majd előadást.

December 2-án és 3-án a korai gyermekkori zenei nevelésre fókuszáló MusiColours képességfejlesztő szemináriumot tartanak,

amelyet az Európai Zeneiskolák Szövetsége, a Magyar Zeneiskolák Szövetsége és a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola közösen szervez. Az angol nyelvű szeminárium szeretné bemutatni a kora gyermekkori zenei nevelés sokszínű módszereit, illetve azok kognitív, motorikus és szociális fejlesztő hatásait. A meghívott előadók között találhatunk olyan nemzetközi szakértőket is, akik a legújabb fejlesztéseket, jó gyakorlatokat és a különböző megközelítéseket mutatják be Európa különböző tájairól.

Fotók: Music Hungary Szövetség/Zsiga Pál

A rovat további cikkei