P7012598

A CNN amerikai hírcsatorna az utóbbi napokban közzétette egy válogatást azokról az ígéretes városokról, melyek a globálisan kialakult túlturizmus miatt felüdítő célpontok lehetnek. Így került az összeállításba Magyarország keleti régiójának központi települése. Debrecen nem csak páratlan építészete és hagyománya miatt lehet érdemes az idelátogatók számára, hanem pezsgő kulturális élete miatt egyaránt. A sokszínű programpalettát a következő események teszik gazdaggá:

Tóth Menyhért ? A képíró bölcs öröksége kiállítás, DMK Belvárosi Galéria

10

Tóth Menyhért festőművész vizuális kifejezőkészlete páratlan és egészen egyedi a modern magyar képzőművészet történetében. Az egész életművet bemutató tárlat különlegessége, hogy olyan ritkán látott alkotásokból tevődik össze, melyek magángyűjtemények gyöngyszemeiként csak igen ritkán láthatóak. A kiállítás az egészen színes, figurális, korai kompozícióktól kezdve az ouvre csúcsának nevezett fehér korszakig vezeti végig a látogatókat. Mivel több képtéma is az Alföldhöz köthető, ezáltal egy sajátos festői látásmódon keresztül ismerhetjük meg a Debrecen környéki falusi élet jellegzetességeit. A kiállítás hozzájárul ahhoz, hogy Tóth Menyhért művészetét minél többen megismerhessék és élvezhessék, hiszen ő is a legjelentősebb modern magyar alkotók közé sorolandó. A tárlat augusztus 23-ig látható.

PANEL kiállítás, MODEM

PANEL

A város modern múzeumának programja kihagyhatatlan helyszíne a kulturális eseményeknek. Augusztus 3-tól egészen őszig egy izgalmas építészettörténeti feldolgozást mutatnak be. A panel című kiállítás a panelépítészet jellegzetességeit mutatja be, melyben az irányzatnak is nevezhető építészeti program társadalmi lenyomatait is kutatja. Mivel Magyarország lakosságának egyötöde él ilyen jellegű épületben, ezért a téma sokak számára lehet releváns és érdekes. Mennyire hasonlít egymásra ez a 788 ezer lakás? Hogyan befolyásolja az életminőséget a panelbe zárt lét? És egyáltalán kialakult-e valamilyen közös panel öntudat? Ezekhez hasonló kérdésekre találhatunk választ a tárlatból, melyhez izgalmas társművészeti programokat is kapcsoltak. A nyitónapon slammerek szövegeitől lesznek hangosak a múzeumi terek. Érdemes belehallgatni!

Színház, koncert, Nagyerdő

debreceni_nagyerdo_1

A Nagyerdő szintén a város egyik megkerülhetetlen szeglete. A fantasztikus természeti közegben egy séta vagy akár csendes délutáni olvasás is feltöltő lehet. Az augusztusi estéken pedig itt a színházi előadásoké és koncerteké a főszerep. Könnyűzenei koncertek, filmvetítések és szórakoztató előadások várják a kikapcsolódni vágyókat.

Munkácsy más/kép(p), mindenképp, Déri Múzeum

 

munkacsy_R

 

A magyar festészet rajongói számára kihagyhatatlan helyszín a Déri Múzeum, ahol egy időszaki kiállítás keretében Munkácsy Mihály személyét emelik ki. Az apropót a művész születésnapjának 175. évfordulója adta. A nagyméretű teremsorokban megidézik a világhírű festőművész párizsi műtermét, amiben igazán otthonosan mozoghatunk. Az installálás által teremtett közvetlenség lehetővé teszi, hogy beleképzeljük magunkat a mester alkotómunkájába. Az archív fotók, személyes relikviák, korabeli újságok beszámolói mind-mind olyan korlenyomatok, melyek segítségével közel kerülhetünk a legendás életmű legintimebb mozzanataihoz. A tárlat utolsó etapja a világhírű Trilógiához vezet, mely megkoronázza a látottakat.

+ tipp családoknak ? Nagyerdei Állat- és Növénykert

debrecenallatkert

Gyermekekkel érdemes felkeresni a nagyerdei állatkertet, ahol egész nap találunk izgalmas felfedezni valót. A csúcsragadozók mellett hangos madárcsicsergés kíséri kirándulásunkat. Félóránként pedig látványetetéseken is részt vehetünk. A kert másik végében található a debreceni vidámpark, de érdemes felkeresni az Ötholdas Pagony nevű játszóteret is, ahol korosztályok szerint csoportosított, jól felszerelt játékokkal lehet igazán aktívvá varázsolni a napot