Már lehet jelentkezni az Ezüstgerely Művészeti Pályázatra, amelyet idén a magyar sportirányítás és a művészeti képzés, kutatás meghatározó hazai intézményeinek összefogásával hirdettek meg. A pályaművek beadási határideje október 30., az eredményhirdetést várhatóan 2024 decemberében tartják.

Budapest, 2024. május 28.
Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár bemutatja az Ezüstgerely Művészeti Pályázat arculati elemeit a pályázat meghirdetését bejelentő budapesti sajtótájékoztatón 2024. május 28-án. Elindult a regisztráció, a pályamunkákat pedig júliustól lehet beküldeni a megújult koncepciójú pályázatra, amelyre idén a sport témájú fotókon kívül alkalmazott művészeti alkotásokat, így grafikákat és installációkat is várnak a kiírók.
MTI/Kovács Tamás
Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár bemutatja az Ezüstgerely Művészeti Pályázat arculati elemeit a pályázat meghirdetését bejelentő budapesti sajtótájékoztatón. Fotó: Kovács Tamás / MTI

A több évtizedes múltra visszatekintő pályázat a magyar sportirányítás kezdeményezésére 2023-tól megújult koncepcióval várja a sport témavilágát felölelő alkotásokat, megszólítva a kortárs művészeket, támogatva a fiatal alkotókat. Ehhez szakmai partnerként csatlakoztak a művészeti képzés és kutatás kulcsintézményei: a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Magyar Képzőművészeti Egyetem, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem és a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete.

„A célunk az, hogy minden honfitársunkhoz eljuttassuk a sport üzenetét. A sport és a művészet a magyar egyetemes kultúra része, és arra gondoltunk, ha összefognak, akkor azokat a honfitársainkat is meg tudjuk szólítani, akiket kizárólag a sporton keresztül nem sikerülne” – hangsúlyozta a pályázat idei meghirdetésekor dr. Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára.

A pályázat témája a közösség ereje a sportban. Egyrészt azért, mert a közösség az emberi létezés alapvető jellemzője, és a sport világa egyedülálló közösségi élményeket kínál, amelyek az élet más területein is segítséget nyújtanak, másrészt pedig azért, mert a sportban még a kimagasló egyéni teljesítmények mögött is egy csapat áll.

Az Ezüstgerely Művészeti Pályázatra idén a fotókon kívül alkalmazott művészeti alkotásokat – grafika és installáció – is be lehet küldeni. A fotó kategóriában a pályázat nyílt, amelyen minden természetes személy részt vehet, aki elfogadja a pályázati feltételeket. A pályázat kiírója egyaránt várja az alkalmazott és a művészi célú alkotásokat. A grafika és az installáció kategóriában a pályázat meghívásos, amelyre a pályázat szakmai együttműködő partnerei – előre meghatározott számban – hívnak meg alkotókat. Ezenfelül mindkét – grafika és installáció – kategóriában minden természetes vagy jogi személy is benyújthat pályaműveket úgynevezett „szabad kártyákra”. Az így beérkezett alkotások közül a szakmai előzsűri választja ki a legjobb öt grafikát, illetve három installációt, amelyek készítői szintén vázlatdíjban részesülnek és részt vesznek a további bírálati folyamatban.

A bírálóbizottság minden kategóriában első, második, valamint harmadik díjat ítél oda.  A díjazott művekből, valamint a bírálóbizottság által legmagasabbra értékelt alkotásokból – fotó esetén a pályaművekből készült művészi nyomatokból – nyilvános kiállítást rendezhet. A bírálóbizottság elnöke dr. Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára, tagjai pedig a partnerintézmények szakemberei és neves fotográfusok.

Az amatőr fotó kategóriában az első díj 500 ezer Ft, a második 350 ezer Ft, a harmadik pedig 200 ezer Ft. A bírálóbizottságnak lehetősége van különdíj odaítélésére is, amely 150 ezer Ft. A professzionális fotó kategóriában az első díj 1 millió 200 ezer Ft, a második 600 ezer Ft, míg a harmadik 400 ezer Ft. A bírálóbizottság ebben a kategóriában is odaítélhet különdíjat, amelynek összege 300 ezer Ft.

A grafika és az installáció kategóriákban az első díj 1 millió 200 ezer Ft, a második 600 ezer Ft, a harmadik pedig 400 ezer Ft, a különdíj – amennyiben a bírálóbizottság ennek odaítéléséről dönt – 300 ezer Ft.