43487674_1977888428924786_4023105297911382016_n_600x228.png
Fotó: Fair Play Hungary Facebook-oldala

A fair play (jelentése: becsületesen, korrekten játszani) a sportban, művészetekben és az üzleti világban is jelen van. Aki a fair play eszközeivel él, mindig korrekt és tisztességes ? ráadásul még szimpatikus is. A fair playre szükség van a zenei életben is.

 

A Zeneipar helyzete számokban 2017 című jelentésből kiderült, hogy a zenészek többsége elsősorban nem zenei tevékenységből él, több mint 75 százalékuk számára elsősorban kikapcsolódást, feltöltődést, hivatást és küldetést jelent a zene. Egy jó évben átlagosan négymillió, míg egy rossz évben 950 ezer forintot keresnek zenei tevékenységgel. A zenészek többsége (a válaszadók 87 százaléka) ha megengedhetné magának, akkor csak zenével foglalkozna. Azoknak a zenészeknek, akik ténylegesen a zenélésből élnek, jövedelmük 57 százalékát az élőzenei koncertek, fellépések adják. Ezt követik a jogdíjbevételek (20 százalék) valamint a rögzített zene értékesítéséből (fizikai vagy digitális eladásokból) származó bevételek (hat százalék).

 

Az előadó akkor tudja újabb és újabb zenékkel szórakoztatni a közönséget, ha meg tud élni a zenélésből. Ha a közönség fizet a zenéért, ez biztosítja az alkotók megélhetését, és azt, hogy folytatni tudják a zenei alkotást. A koncert pedig egyszeri és megismételhetetlen közösségi élmény, ahol régi és új barátokkal közösen hallhatják kedvenc dalaikat, élhetik át az előadóval együtt a zene által okozott felemelő érzéseket.

A Fair Play Nap egy kommunikációs kampány végkifejlete, amikor az ország meghatározó koncert helyszíneire megérkezik az ügy üzenete. Ezen a napon számos klubban levetítik a második Fair Play nap videóüzenetét, melyben a Wellhello, a Belau, a UseMe, a Colorstar és a Leander Kills zenészei fogalmazzák meg, miért tartják fontosnak ezt az ügyet. Az ország több meghatározó koncerthelyszínén lesznek események, a nap egyik fő eseménye pedig egy rendhagyó könnyűzenei pingpongverseny lesz Budaörsön, a Decathlon sportáruházban. Továbbá különböző rádiós és online megjelenések is szólnak majd a zenehallgató, zeneszerető közönséghez.

 

Bővebb információ a Fair Play Napról, az ügyet támogató zenészekről, a koncerthelyszínekről, a terjesztőkről a www.fairplayhungary.hu és a www.facebook.com/fairplayhungary oldalon található.