Fajó János (1937-2018) Kossuth-díjas képzőművész hagyatékából nyílik ingyenes kiállítás csütörtökön Budapesten, az Ybl Budai Kreatív Házban.

A Gép forog... című kiállításon az ismétléssel kialakuló kompozíciók, a vonalak, formák és elemek fokozatos elforgatásával létrejövő alkotások egy másik dimenzióba repítik a látogatókat. Fajó János, akit méltán neveznek Kassák Lajos szellemi örökösének, a magyar konstruktív geometrikus művészet egyik legfontosabb képviselője volt.

Fajó János formai kísérletei grafikai munkák, szitanyomatok, festmények, fali objektek és szobrok formájában maradtak ránk. Festészete és szobrászata szorosan kapcsolódik egymáshoz, szobrai azt a hatást keltik, mintha egy-egy festménye kelt volna életre a térben. A művész több évtizeden át kutatta az empirikus és geometriai jelenségeket, ismétlődő elemekből álló struktúrákkal és azok variációival foglalkozott.

A geometrikus tradíciók és a konstruktivizmus elvei alapozták meg munkásságát, de hatással volt rá az op-art, a minimal art és az „új geometria” is. Fajó János alkotásai optimizmust sugároznak, a letisztult, derűs színek és a pontosan megszerkesztett vonások igazi összhangot teremtenek, miközben szabad asszociációra buzdítják a nézőt.

 A művész több külföldi kiállításon is részt vett, alkotásait Magyarországon a Magyar Nemzeti Galéria, a Ludwig Múzeum, a MODEM és a Kassák Lajos-emlékmúzeum, valamint több vidéki múzeum őrzi, azonban számos alkotása olyan neves külföldi gyűjteményekben található meg, mint például a bécsi Albertina, a grazi Neue Galerie am Landesmuzeum, a zürichi Museum Haus Konstruktiv, a bázeli Das Progressive Kunst Museum vagy a moszkvai Moderne Museum.

A tárlat megnyitóján beszédet mond Sárvári Zita kurátor és Hajós Ágnes, a művész özvegye. A kiállítás március 8-ig ingyenesen tekinthető meg az Ybl Budai Kreatív Házban.

Képek forrása: Ybl Budai Kreatív Ház

Nyitókép: Fajó János, fotó: MTI/Czimbal Gyula