fbpx

Falunap a Gellérthegyen

A Független Színház Magyarország június 19-én a Gellért-hegyen gasztro-túraszínház keretében mutatja be legújabb darabját.

Falunap egy képzeletbeli zsákfaluba, Láposra kalauzolja el a nézőket/ látogatókat, akik egy hátrányos helyzetű település lakóinak mindennapjaiba kapnak betekintést.

Hogyan lehet túlélni, mivel segíthetünk egymásnak és társainknak a sokszor kilátástalan gazdasági helyzetben? Hogyan válhat sikeressé egy gyerekét egyedül nevelő asszony ott, ahol nincs munkalehetőség? Mennyiben tehetőek felelőssé az „előkelőségek” ténykedéséért a közemberek? Hasonló kérdésekre kapnak választ a Gellért-hegy buja oldalában sétáló faluturisták, miközben a falu különleges ínyencségeit is megkóstolhatják.

A Független Színház Magyarország az elmúlt hónapok karanténidőszakában online színházi sorozattal jelentkezett hétről-hétre, hogy az otthonaikba zárt nézők se maradjanak magukra. Most, hogy szabad téren is gyülekezhetünk, túraszínházra hívják az érdeklődőket. Az előadásra egyaránt várják a társadalmi témák iránt érdeklődőket, a színház szerelmeseit, akik elvonási tünetekkel küzdenek, a séta és a gasztronómia rajongóit, és azokat, akik éppen gyerekükkel vagy kutyájukkal szeretnének kulturális élményben részesülni.

Az előadás alapjául szolgáló előadást Durst Judit évtizedes kutatása inspirálta, amely olyan arcát mutatja meg a magyar vidéknek és a hátrányos helyzetű közösségeknek, amelyet legtöbben aligha ismerhetünk.

„Előadást készítettünk azokról a tömegekről, akikről lemondott a társadalom, és akiknek nincs választási lehetőségük, ha a biztonság érzetére vágynak, csak egy. Ők a mi hőseink. Bunyós Évi, Csoki Mari, Csivava, Fütty Imre és még sokan mások bebizonyítják, hogy bármennyire kilátástalan ma a helyzetük, másnap is lesz valahogy, amiért erőfeszítéseket kell, hogy tegyenek. És megteszik.” – mondta Balogh Rodrigó, a színdarab írója és rendezője.

A darabot roma és nem roma színészek sokszínű társulata adja elő – éppen olyan sokszínű közösség, mint amilyenek a magyar falvak zömének lakosságát alkotják.

Az előadás nyilvános főpróbája június 18-án lesz a Gellért-hegyen.

A rovat további cikkei