A Pannon Filharmonikusok Pécs város Kulturális Nagydíjasaként indítja 2023/2024-es, Ott van címmel meghirdetett évadát szeptember 14-én a Kodály Központban. A szezonban egy tucat dirigens áll a karmesteri pulpitusra, és számos vendégelőadás is hallható lesz, különleges zenei darabokkal.

A minőség nagyköveteként megismert együttes Pécs város napján vehette át a város nemzetközi ranggal bíró Le Grand Prix culturel de la Ville de Pécs elismerését, vagyis Pécs Város Kulturális Nagydíját. A nagydíjat 2011 óta olyan kiváló művészeknek ítéli oda a város közgyűlése, akik munkásságukkal hozzájárulnak a város nemzetközi rangjának és ismertségének emeléséhez. A Pannon Filharmonikusok a több évtizedes, magas minőséget képviselő művészeti munkájáért kapta meg az elismerést, olyan korábbi díjazott zeneművészek után, mint Placido Domingo operaénekes, Al Di Meola gitárművész, Kocsis Zoltán és Jandó Jenő zongoraművészek és Lakner Tamás karnagy.

Az Ott van címmel meghirdetett évad szeptember 14-én indul Pécsett a Kodály Központban a Fantasztikus rajt című hangversennyel. Bogányi Gergely Csajkovszkij b-moll zongoraversenyét adja elő, emellett elhangzik a kevéssé ismert Josef Suk Fantasztikus scherzo című műve, valamint a cseh Smetana népszerűségnek örvendő Moldvája Bogányi Tibor vezető karmester vezényletével.


650301bc16af5bc7c850879a.jpg
Bogányi Tibor karmester. Fotó: Dékány Zsolt

A zenekar a gazdag kínálatában tartogat még kuriózumokat: a jegyet váltók tanúi lehetnek Orbán György II. szimfóniája bemutató előadásnak Pécsett és a Müpában is. Az együttes megemlékezik Budapest születésének 150 éves évfordulójáról: elhangzik a főváros tiszteletére írt Bartók Táncszvit mellett Dohnányi Ünnepi nyitánya, de Beethoven 200 éve bemutatott IX. szimfóniája is, amelynek bemutatására az Unióhoz való csatlakozás húszéves évfordulója adott apropót. Bogányi Gergely Al Ula kompozíciója a Zeneakadémián, Ahmet Adnan Saygun török zeneszerző V. szimfóniája Pécsett és a Müpában debütál.

Az évadban egy tucat dirigens áll a Pannon Filharmonikus karmesteri pulpitusára. Elsőként szeptember végén Leo McFall, az osztrák Vorarlbergi Szimfonikusok vezető karmestere érkezik Pécsre és Budapestre, ahol Jennifer Pike hegedűművésszel játssza Bruch I. hegedűversenyét Rahmanyinov III. szimfóniájának társaságában.

A különös tehetségű Nicolò Umberto Foron a PFZ Flört bérletének október végi nyitókoncertjén klasszikusnak írt és klasszikussá vált legendákat, meséket és a Harry Potterből is ismert mágikus zenéket bemutató programot dirigál. A Londoni Szimfonikus Zenekar segédkarmesteri pozícióját idén elnyert dirigenst nyáron a Német Nemzeti Rádió a Deutschlandfunk und Musikfest Bremen rezidens művész díjával tüntette ki, „az év fiatal művészeként” ismerve el. Boon Hua Lien, az ifjú szingapúri karmester decemberben Pécsett Donghoon Shin hegedűre és zenekarra írt versenyművének ősbemutatóját vezényli Baráti Kristóf közreműködésével, Lutosławski és Britten ritkán hallható művei mellett.

Április 13-án a Hídemberek címmel bemutatott pécsi koncert középpontjában Bartók Béla és George Enescu művészete áll. Az est karmestere Gabriel Bebeșelea, a bukaresti George Enescu Filharmonikus Zenekar vezető karmestere és a Musica Ricercata Együttes és Fesztivál művészeti vezetője lesz. A 2024 májusának elején Pécsett és Budapesten is fellépő Gérard Korsten több mint száz zenekart vezényelt 24 országban, a London Mozart Players, a Pretoriában székelő Dél-Afrikai Állami Színház és a svéd Uppsalai Kamarazenekar vezető karmestereként is tevékenykedett, a Cagliari Operaház zeneigazgatója, valamint a Vorarlbergi Szimfonikusok vezető karmestere volt. A PFZ-vel közös Alfa és omega című koncertjén Beethoven első és utolsó szimfóniáját vezényli majd neves szólisták és a Magyar Rádió Énekkara közreműködésével.


6503024bf3d6b2a625351f6c.jpg
Gabriel Bebeșelea karmester. Fotó: Ionut Macri

Végül, de nem utolsósorban Charles Olivieri-Munroe érkezik a PFZ karmesteri pódiumára A magyar klasszikus zene napján, amelyen Szervánszky Endre klarinétra és zenekarra írt szerenádját vezényli Milan Rericha előadásában. A legkiválóbb nemzetközi zenekarokat vezénylő tehetséges és karizmatikus karmester Izrael, Toronto, Sydney, Szentpétervár, München, Kyoto és Berlin után érkezik Pécsre.

A magyar dirigensek közül október közepén a Mecklenburgi Állami Színház első karmestere, Török Levente áll a PFZ élén. Klara Min zongoraművésszel Beethoven G-dúr zongoraversenyét vezényli majd, olyan szabadlelkű zeneszerzők műveinek társaságában, mint Poulenc, Ibert és Ravel. Káli Gábor a világhírű müncheni Bayerische Staatsoperben, a Staatsoper Hamburgban, a Lausanne-i Kamarazenekarnál és a Brüsszeli Filharmonikusoknál mutatkozik be, majd márciusban Pécsett Rafael Aguirre világhírű gitárvirtuóz lesz a partnere a PFZ hangversenyén.

Héja Domonkos, az Augsburgi Színház főzeneigazgatója a PFZ-vel közös koncertjén Janaček és Sosztakovics művei mellett Glazunov Szaxofonversenyét mutatja be Valentine Michaud közreműködésével. A Liszt-díjas, érdemes művész Kesselyák Gergely Orbán György 80. születésnapjának tiszteletére a szerző II. szimfóniája mellett Mahler IV. szimfóniáját vezényli. A Flört sorozat utolsó hangversenyén, május közepén lép a PFZ elé Keller András, a Concerto Budapest zeneigazgatója, Kossuth-, Liszt- és Prima Primissima díjas  érdemes művész. A Mozart-Beethoven estet adó művész partnere Berecz Mihály zongoraművész lesz Pécsett.


6503031eba066e534fb1c382.jpg
Valentine Michaud szaxofonművész. Fotó: Gabrielle Besenval

A dirigensek, a hangszeres és énekes szólisták nemzetközi és magyar kiválóságai közül külön említést érdemel Baráti Kristóf Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, aki a következő évadban három alkalommal is fellép az együttessel. Többek között Bartók II. hegedűversenyét adja elő a bécsi Musikverein színpadán, de a művész romantikus és kortárs arcát is megismerheti a közönség.

Szeptemberben és októberben a Medicivel együttműködő Mezzo televíziós csatornán lesz látható a zenekar Páratlan Bartók-portréja, melyet a hegedűművésszel adott az együttes 2023 tavaszán a Kodály Központban. A hangversenyen koncertfilm készült, amelyet a neves zenei tévécsatorna is műsorra tűz. A koncerten első alkalommal hangzott el Bartók mind a négy, hegedűre írt alkotása, az I. és II. Rapszódia, valamint az I. és II. hegedűverseny Bogányi Tibor vezényletével. A minőségi felvétel a Pilvax Stúdió munkája.

Szeptemberben Bogányi Gergely Csajkovszkij, októberben Klara Min Beethoven, novemberben Balázs János Rahmanyinov egy-egy művével ül a zongorához, míg Balog József újonnan repertoárra vett előadásában meghallgathatja a közönség a kevéssé ismert, különös virtuozitást igénylő Radu Paladi-zongoraversenyt, valamint Hans Abrahamsen bal kézre írt, Left, Alone című művét. Olyan különleges versenyművek is terítéken lesznek, mint Glazunov Szaxofonversenye Valentine Michaud előadásában, vagy Joaquin Rodrigo Aranjuezi gitárversenye Rafael Aguirre játékával.

A PFZ koprodukciós partnereivel együttműködésben fellép a pécsi VII. Tanuló Fesztiválon, a Filharmónia Magyarország Zeneszüret Fesztiválján, a XXVII. Európai Bordalfesztivál gálakoncertjén, a Cziffra Fesztiválon, a Jelenkor Bertók-díj átadóestjén, a magyar állam török-magyar évadának nyitóhangversenyén Isztambulban és Ankarában, a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar Maraton sorozatában, a Zeneakadémián Bogányi Gergely 50. születésnapi koncertjén, A magyar klasszikus zene napján, és együttműködik az Eötvös Péter Kortárszenei Alapítvánnyal. A Fesztiválakadémia Budapest alapítójával, Kelemen Barnabással együttműködésben lemezfelvételeket készít a legendás magyar hegedűművészek számára dedikált hegedűversenyekből. A Danubia Zenekar a PFZ meghívására két alkalommal is fellép: a humorban bővelkedő A zenegyűlölő 2.0 produkció Janklovics Péter beavatóját hozza el Pécsre, míg a Flört sorozatban Hámori Máté a balsorssal áll harcba a zenében.

A PFZ folytatja octOpus néven összefoglalt edukációs programjait a Kodály Központban, minden korosztálynak kínál koncertsorozatot, amelyekre bérlet is váltható, és a 6–18 éves fiatalok belépését díjmentesen biztosítja a felnőttek bérletes koncertjeire.

Nyitóképen a Pannon Filharmonikusok a Páratlan Bartók című előadáson. Fotó: Dékány Zsolt