A versenyre a visegrádi négyek és a Magyarországgal szomszédos országok – Ausztria, Szlovákia, Ukrajna, Románia, Szerbia, Horvátország, Szlovénia, Csehország, Lengyelország – 20 év alatti hegedűsei jelentkezhetnek.    

A megmérettetést 2021. április 8. és 11. között rendezik a miskolci Zenepalotában, a döntősök automatikus meghívást kapnak a 2021. július 7. és 17. között megvalósuló IV. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyre.

A négy korcsoportban kiírt verseny zsűrijében a térség valamennyi országából helyet kap egy-egy hegedűművész vagy hegedűtanár, Magyarországot Perényi Eszter, a Zeneakadémia professor emeritusa képviseli. A zsűri elnöki tisztét az ukrán származású osztrák hegedűművész, Boris Kuschnir, a Bécsi Konzervatórium és a Grazi Zeneművészeti Egyetem professzora tölti be.       

A Hubay-verseny egyik különlegessége, hogy tanári különdíjban részesülnek a kategóriagyőztesek pedagógusai. A 8500 euró (mintegy 3 millió forint) összdíjazású Hubay Jenő Hegedűverseny a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézetével együttműködésben valósul meg.     

Jelentkezni 2021. február 15-ig a fesztivalakademia.hu honlapon található online jelentkezési lap kitöltésével, önéletrajzzal és szaktanári ajánlással lehet. A 1. korcsoport kivételével kétfordulós versenyen egy szabadon választott és egy kötelező művel kell szerepelni.     

A Hubay Jenő Hegedűversenyt 2020-ban alapította a Fesztivál Akadémia két művészeti vezetője, Kokas Katalin és Kelemen Barnabás a legifjabb, húszévesnél fiatalabb, közép-kelet-európai hegedűművész generáció számára.

Nyitókép forrása: a Hubay Jenő Társaság Facebook oldala