A Talpig magyar friss epizódjában buszra szállunk Petőfivel, először az alföldi vadnyugat felé vesszük az irányt, utolsó úti célunk pedig Miskolc, ahol megismerkedünk a falu rosszával is. Podcastajánló.

Western lesz Petőfi Sándor briliáns humorral megírt eposzparódiájából, A helység kalapácsából. A tévéfilm rendezője, Dombrovszky Linda mesél a szokatlan adaptációról.

Egy westerntelepülés kulisszáiban – jelmezbe öltözött színészek és statiszták között – a filmes műfajparódia rejtelmeibe tekinthettünk be a Megafilm meghívásából. A Petőfi-bicentenárium alkalmából forog A helység kalapácsa című film augusztus végéig Tordason, és ugyan szöveghű marad, mégis teljesen új stílusban éled újjá.

Útnak indult a Petőfi-busz, amin utazókiállítást rendeztek be a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársai. A busz belsejében látható gyűjtemény élményszerűen mutatja be a költő életművét, életútját. Tárlatvezetőnk: Sóki Diána kurátor.

A Petőfi 200 bicentenárium hivatalosan augusztus 31-én, szerdán kezdődik, egy időpontban a nemzeti tanévnyitóval, amely Kiskőrösön lesz. Az lesz a Petőfi-busz első állomása a 2023-as év közepéig vagy végéig tartó vándorkiállításon, amely alatt Kárpát-medence-szerte felkeresik azokat a helyeket, ahol a Petőfi-bicentenáriumban valami megújult vagy megújulóban van.

A falu rossza című népszínművet is műsorára tűzi az új évadban a Miskolci Nemzeti Színház. Az 1874-es irodalmi pályázaton nyertes Tóth Ede-darabról Béres Attila színházigazgató mesél.

Talpig magyar – ahogy a reformkor nyomot hagy. A Petőfi-emlékév hivatalos műsorában vasárnaponként betekintenek a reformkor kulisszái mögé: megelevenednek a korszak emblematikus figurái, a hallgatók megismerhetik a korabeli hétköznapokat, és ízelítőt kaphatnak a Kárpát-medence bicentenáriumi programjaiból. A műsorvezető Rédl Ádám.

További hírek, programok a Petőfi-emlékév hivatalos oldalán: petofi.hu!

#podcast

Nyitókép: Hartyányi Norbert/Kultúra.hu