A művészeket támogató Köszönjük, Magyarország! program folytatását jelentette be Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkára a színházi világnap alkalmából.

A Köszönjük, Magyarország! program második üteme célkitűzésében és szellemiségében változatlan: segítő kezet nyújt a munkalehetőség és jövedelem nélkül maradt előadóművészek és ezzel együtt a művészeti élményeket, programokat kényszerűen nélkülöző közösségeknek.

A művészeti élet dolgozói a pandémia időszaka alatt is kivették részüket „a lakosság lelki egyensúlyának karbantartásából”, de sok független művész vesztette el a munkáját az elmúlt időszakban – mondta el Fekete Péter. Hangsúlyozta: azért indították a programot egy éve 1 milliárd forintos keretösszeggel, hogy a nehéz helyzetbe került művészeket ne segélyekkel, hanem későbbi fellépésekkel segítség. Hozzátette: a program első része sikeres volt, a tavaly nyári időszakban olyan kistelepülésekre is minőségi kulturális produkciók juthattak el, amilyenre korábban nem volt példa. Az embereknek lakóhelytől függetlenül igényük van a kultúrára, a korlátozások feloldása után pedig országszerte lehetőség lesz arra, hogy a kisebb települések kultúrházai, könyvtárai, szabadtéri színpadai értékes produkcióknak adjanak helyet.

Fekete Péter kiemelte: a Köszönjük, Magyarország! program folytatásában 500 ezer forintra emelik azt az összeget, amelyet a munka nélkül maradt művészek igényelhetnek. Ezért cserébe az érintetteknek vállaniuk kell, hogy amint lehetséges, 6-10 alkalommal fellépnek országszerte.

„Ha valakik képesek az élet újraindításában segíteni, akkor azok a kulturális szféra dolgozói” – hangsúlyozta az államtitkár. A Köszönjük, Magyarország! program második ütemét a Déryné Művészeti Nonprofit Kft. bonyolítja le. A program első szakaszában 2800 független előadóművész nyert 1700 különböző egyéni és csoportos előadás megvalósítására támogatást. Az 1600 regisztrált helyszínen eddig 4500 program valósult meg mintegy 1 millió néző részvételével.

Nyitókép forrása: Fekete Péter Facebook-oldala