Az intézmény működtetését az év elején vette át a magyar állam. A szaktárca költségvetéséből 600 millió forintot különítettek el, amelynek feléből rövidesen pótolhatják 6 ezer négyzetméternyi terület elmaradt karbantartást, a másik feléből pedig az épületben folyó kulturális tevékenységek körülményeit szeretnék javítani – beszélt a részletekről Fekete Péter.

Hozzáfűzte: egy olyan új közösségi modell bevezetését szorgalmazzák kísérleti jelleggel, amely az épület működtetésébe is bevonná azokat a kulturális egyesületeket, művészeti csoportokat, amelyek eddig az épületet bérlőként használták.

A Szombathely, Ady Endre tér 5. szám alatt található központot 1981 márciusában adták át Zsámboki Árpád (1981-1986) igazgatásával. Az akkori elképzelés az volt, hogy olyan központot nyissanak Szombathely szívében, mely fellendíti és színesíti az egész megye kulturális életét saját programokkal, népművészek és előadóművészek bemutatásával. Több hasonló célú központot is terveztek országosan, az első ilyen központot Debrecenben nyitották, a szombathelyi létesítmény lett a második az országban, majd Szolnok következett harmadikként.

Az idén 40 éves épület állapota felújítások híján mára jelentősen megromlott. Jelenleg főleg befogadó térként működik, ahol helyet kap a Mesebolt Bábszínház, az Ungaresca Táncegyüttes, a LORIGO Táncsport Egyesület és néhány civil szervezet is, a színházteremben tartanak előadásokat is, bár technikailag már elavult felszereltséggel. Az épület amortizáltsága a bérlők, teremhasználók folyamatos csökkenését, kiköltözését, az épület kulturális céljának elvesztését, a kultúrafogyasztó közönség elmaradását eredményezte. A legsúlyosabb kárt a jelentős kiterjedésű és mértékű beázások okozzák, amelyek a lapostető szigetelésének és a csapadékvíz elvezetésének tönkremeneteléből erednek.

Bár az épület egyelőre nem kap teljes körű felújítást, de a legsúlyosabb hibákat, a közönség és az épületben majdan működő és alkotó csoportok biztonságát és komfortérzetét igyekeznek helyreállítani.

Hende Csaba, Szombathely és térsége országgyűlési képviselőjének kezdeményezésére Fekete Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára kidolgozta az épület megmentésének és újrahasznosításának a tervét, melyet a városvezetéssel szoros együttműködésben, egy éves előkészítési folyamatot követően az épület 40. születésnapján kezdenek.

Nyitókép: Fekete Péter, fotó: Kultúra.hu / Hartyányi Norbert. Képek forrása: Emberi Erőforrások Minisztériuma – Kultúráért Felelős Államtitkárság