A Fejér Megyei Levéltárat, a megye egyik legszebb épületegyüttesét 1857-ben kezdték el építeni, alapkőletételét egy márványból készült emléktábla örökítette meg. A szocializmus időszakában azonban az épületet tönkretették, gyönyörű freskóit elfedték és lefestették, a falba süllyesztett márványtáblát pedig egyszerűen levakolták, de a közelmúltban zajlott felújítási munkák során szerencsére előkerült.

Az épületegyüttes most már valóban teljes pompájában ragyoghat, hiszen november 14-én a levéltár műemlékbútoraii és restaurált ólombetétes díszablakait is átadták a nagyközönségnek.

Az ünnepélyes átadáson köszöntőt mondott Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója, aki átadta a felújíttatott Prohászka Ottokár püspök címerét ábrázoló ólombetétes üveget is.

Az ünnepségen Spányi Antal megyéspüspök, valamint L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára is köszöntötte a hallgatóságot.

?Ma nagy ünnepet élhettünk itt meg közösen, hiszen azt a fejér megyei épületegyüttest, amit felújítottunk és néhány hónappal ezelőtt átadtunk a nyilvánosságnak, most teljessé tettünk azzal, hogy az időközben a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával felújított műemléki értékű védett bútorokat is rendbe tettük. Ezen kívül a levéltár épületének ékességét jelentő ólomüvegablakokat is mind restauráltattuk. Óriási ünnep ez, mind a megye, mind az egész magyar kultúra számára? ? mondta el L. Simon László.

 

(Fotó: Nagy Mihály)