Az öttagú bírálóbizottság 139 művész mintegy félezer alkotását bírálta az október 8-án nyíló 69. Vásárhelyi Őszi Tárlatra.

A kiállítás anyagát válogató és a díjakról döntő szakmai testület vezetője, egyben a tárlat kurátora Nátyi Róbert művészettörténész, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karának dékánja volt. A pályamunkák közül a zsűri 174-et – 89 festményt, 49 grafikát, 30 plasztikát és hat egyéb kategóriájú alkotást – választott ki, melyeket a művészetkedvelők december 3-ig láthatnak az Alföldi Galéria földszintjén.

A tárlat díjzsűrijén az is eldőlt, hogy ki kapja az idei év fődíját, a Tornyai-plakettet. A szakmai grémium közel húsz elismerésről döntött, amelyek a megnyitón válnak majd nyilvánossá.

A Vásárhelyi Őszi Tárlat a maga nemében egyedülálló képzőművészeti seregszemle Európában, ugyanis nincs még egy olyan kiállítás, amelyet több mint hat évtizede minden esztendőben megrendeznek, egyedül a kétévente tartott Velencei Biennálé tekint vissza komolyabb múltra. Az első ízben 1954-ben megszervezett kiállítás mára Magyarország legjelentősebb kortárs képzőművészeti seregszemléjévé vált.

Nyitókép: érdeklődők a 68. Vásárhelyi Őszi Tárlat megnyitóján a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában 2022. október 9-én. MTI / Rosta Tibor