Kortárs gyöngyszemek, illetve a magyar gyerek- és ifjúsági irodalom nagy klasszikusai egyaránt szerepelnek a Kulturális és Innovációs Minisztréium által szerevezett, KIMesélő elnevezésű felolvasómaratonon.

24 oras felolvasas 01.jpg
Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár a Kulturális és Innovációs Minisztérium által szervezett, KIMesélő című 24 órás felolvasó programon. Fotó: KIM

Útjára indult ma délelőtt a Kulturális és Innovációs Minisztérium által szervezett 24 órás felolvasó program, a KIMesélő. A szervezők célja a közös felolvasással – azon túl, hogy az közösséget kovácsol, rendhagyó programra hívja a résztvevőket, illetve szemléletet formál –, hogy bemutassák, milyen gazdag a kortárs magyar gyerek- és ifjúsági irodalom. Utóbbit bizonyítja a könyvtár hátsó részében elhelyezett tárolókban sorakozó rengeteg új kiadvány Bosnyák Viktória Elképesztő!-jétől Mészöly Ágnes regényén, A királyné violáján át Vadadi Adrienn Alma utca 22. című könyvéig.

Természetesen a nagy klasszikusok sem hiányozhatnak a maratonról: Janikovszky Éva-részletek éppúgy felhangzanak majd, mint Csukás István örökzöld művének, a Pom-Pom meséinek egy-egy bekezdése. Van, aki Huszti Gergely friss ifjúsági regényével, A mesteralvók hajnalával készült, de ott sorakozik a megszólaltatandó kötetek között Rubik Anna grafikus Képtelen képrablás című, képzőművészeti tárgyú kötete is.

A június 6. délelőtt 10 órától egy teljes napon át zajló kihívás a Kulturális és Innovációs Minisztérium könyvtártermében ünnepélyes megnyitóval indult. A résztvevőket és a meghívott vendégeket Nisalowski Fanni hárfaművész előadása, majd egy, Molnár Krisztina Rita Maléna kertje című meseregényéből választott zenei témájú részlet hangolta rá a programra. A rendezvényt Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár nyitotta meg, aki köszöntőjében arról beszélt, mi mindent ad egy jó könyv az olvasónak: fejleszti a szépérzéket, gyarapítja a tudást, erősíti a fantáziát, és sok más tekintetben is megelőz minden más médiumot. Ezt tudni azonban – hangsúlyozta – nem elég, fontos, hogy a leendő felnőtt olvasókat már kisgyerekkorban közel vigyük a könyvekhez gazdag gyerek- és ifjúsági irodalmunkon keresztül. Az együttesen megélt pillanatok és átmesélt órák közös történettel ajándékozhatnak meg; ezzel nemcsak az aktuális meseolvasó maratonra, de a mindennapos otthoni közös olvasásra is utalt.

24 oras felolvasas 02.jpg
Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár a 24 órás felolvasó programon. Fotó: KIM

Az államtitkár a köszöntő szavak után maga is beült a „felolvasó fotelbe”, és felolvasott két részletet Janikovszky Éva Már óvodás vagyok című kötetéből. A program folytatásaként előbb a minisztérium vezetője, majd a kultúráért felelős államtitkár foglalta el a pódiumot. Csák János miniszter jól ismert versekkel érkezett, Zelk Zoltántól A három nyúl, Romhányi Józseftől a Sárkánymese, illetve Kányádi Sándortól Az elveszett követ hangzott el. A felolvasást az Arany Lacinak zárta Petőfitől. Závogyán Magdolna államtitkár Janikovszky Éva Már iskolás vagyok című kötetével csatlakozott a kihíváshoz.

A 24 órán át tartó felolvasómaratont egy, az olvasás gondolkodást formáló szerepét, valamint a generációs olvasási és tartalomfogyasztási szokások közti különbségeket körüljáró kerekasztal-beszélgetés zárja június 7-én délelőtt. A résztvevők: dr. Gaskóné Nagy Erika digitális gyermekvédelmi szakértő a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség – DMÜ képviseletében, Holczer Ádám „olvasó” focista, valamint Nyulász Péter író, a Petőfi Kulturális Ügynökség MeseCentrum című gyerekirodalmi online magazinjának szerkesztője. A beszélgetés moderátora, a program házigazdája Novák Péter színész-énekes lesz.

MeseCentrum

Cikkünk frissült: 

Pénteken kaptuk a hírt, hogy a 24 órás maratonon több, mint százan olvastak fel 62 szerző könyvéből. Összesen 101 írásmű hangzott el, a vendégkönyvben ötven bejegyzés született, és több, mint 20 önkéntes segítette az egész napos munkát.