Megújul a római Szent Péter-bazilika főoltára feletti, bronzból készült hatalmas baldachin – 250 éve ez az első átfogó felújítási munka, amelyet a 20 méter magas oszlopokon álló baldachinon elvégeznek.

Gian Lorenzo Bernini remekművének helyreállítása mintegy 700 ezer euróba (207 millió forintba) kerül, és a költségeket teljes egészében a Kolumbusz Lovagok nevű amerikai katolikus jótékonysági szervezet fedezi. A Vatikáni Múzeum szakértőinek szakmai irányítása alatt induló projekt 250 éve az első átfogó felújítási munka, amelyet a 20 méter magas oszlopokon álló baldachinon elvégeznek.

A főoltár feletti, gazdagon díszített mennyezetet az 1630-as években készítette el Bernini, a barokk kor kiemelkedő olasz építésze és szobrászművésze VIII. Orbán pápa megrendelésére. A Szent Péter sírja fölé magasodó baldachint tartó, csavarodó oszlopokat aranyozott kerubok és babérágak díszítik. Sajtótájékoztatóján Mauro Gambetti bíboros elmondta, hogy a bazilikában a liturgikus szertartások a felújítási munkálatoktól függetlenül, zavartalanul folytatódnak egész évben.

Fotó: Shutterstock / ArtMediaFactory