„Ez a teljes mértékben önállóan finanszírozott projekt a testvériség és szolidaritás üzenete, melyet Velence a világnak küld” – mondta Brugnaro. A projektben részt vesz Ronald Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke is.

A jelenleg 11 épületből álló zsidó múzeum a felújítást követően kibővül további öt, a zsidó hitközség tulajdonában lévő ingatlannal. Az archívum és a könyvtár termeit kibővítik, hogy ezekben eseményeket és szemináriumokat lehessen rendezni.

A felújítási munkálatok költsége 9 millió euró (3,2 milliárd forint). Építészeti megoldásokkal biztosítani kell többek között azt is, hogy a könyvtár és az archívum akár 220 centiméteres árvíz esetében is védve maradjon. A projektet európai és észak-amerikai szponzorok is támogatják anyagilag.

A munkálatok október végén kezdődnek és várhatóan három évet vesznek igénybe. Ez idő alatt a múzeum fogadja a látogatókat, csak néhány termet kell lezárni a felújítás miatt.

A projekt elkészülte után a zsidó közösség tulajdonában lévő négyezer könyv és kézirat az érdeklődők rendelkezésére állhat.

A város két legrégibb zsinagógája közötti egykori gettóban alapították a velencei Zsidó Múzeumot 1954-ben. A 16-19. századi textíliák mellett ősnyomtatványokat, korai nyomtatványokat és kéziratokat is tartalmaz átfogó gyűjteménye. Könyvtárát 1974-ben hozták létre, a látogatók előtt 1981-ben nyitották meg.

Nyitókép: az egykori gettó területe Velencében. Forrás: www.museoebraico.it