fbpx

Felújított filmklasszikusokkal tiszteleg Petőfi Sándor előtt a Filmio

Felújított filmklasszikusokból álló tematikus összeállítással tiszteleg Petőfi Sándor előtt a Filmio a nemzeti ünnephez, valamint a Petőfi 200 emlékévhez kapcsolódva.

A Nemzeti Filmintézet streamingplatformján egész márciusban fókuszban vannak a 200 éve született költő alakját felidéző, valamint az 1848–49-es szabadságharcot bemutató filmek, amelyek sora az emlékév ideje alatt folyamatosan újabb alkotásokkal bővül.

Először látható online Elek Judit 1984-es Mária-nap című mozifilmje, amelyben a Szendrey család tagjai csaknem húsz évvel a forradalom után, egy családi összejövetel során kénytelenek szembenézni elfojtott érzelmeikkel. A költő születésének 150. évfordulójára készült Jancsó Miklós forgatókönyvéből a Lant és kard című 1973-as kísérleti rövidfilm, amely a forradalom látomásszerűen megidézett motívumaival idézi fel Petőfi Sándor alakját.

Március 16-án debütál az 1848-as forradalom és szabadságharc monumentális, felújított filmfeldolgozása, a Föltámadott a tenger, amely Petőfi, Bem és a márciusi ifjak szemszögéből mutatja be az eseményeket, az 1950-es évek ízlésének és szocialista ideológiájának megfelelő feldolgozásban. Március 23-tól a kisebbeket csalogatja a képernyő elé Dékány Ferenc 1988-ban készült Arany Lacinak című animációs kisfilmje.

Március 30-tól látható Lányi András 1974-es alkotása, a Segesvár. A Balázs Béla Stúdióban készült kísérleti filmben a forradalom évfordulóján tartott megemlékezésre készülő politikusok egymásnak feszülnek, hogy mindenki a maga javára fordíthassa a forradalom szimbólumává lett Petőfi Sándor emlékét.

A Petőfi 200 emlékév alkalmából a Filmio kínálata egész évben további felújított alkotásokkal bővül: így Janovics Jenő, a magyar filmgyártás egyik úttörőjének Falu végén kurta kocsma (1939) című rövidfilmjével, Lisziák Elek 1975-ös animációs alkotásával, A helység kalapácsával, Olcsai-Kiss Zoltán Megy a juhász a szamáron (1948) című bábfilmjével, valamint Zsabka Kálmán Szeptember végén (1942) című alkotásával.

A Filmión a márciusi újdonságok mellett jelenleg is számos film található, amelyeket Petőfi Sándor alakja, illetve a költő művei ihlettek: filmtörténeti jelentőségű alkotás Jankovics Marcell János vitéz (1973) című egész estés animációja, illetve az elbeszélő költemény alapján született daljáték filmváltozata, az 1938-as János vitéz Gaál Béla rendezésében. A költő születésének 150. évfordulója alkalmából készült Petőfi ’73 című filmben farmeros, középiskolás diákok elevenítik fel az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeit Petőfi szemszögéből, a ’70-es évek korszellemében.

A képen Görbe János a Föltámadott a tenger című filmben.

A rovat további cikkei