fbpx

Fémes inspirációk a kecskeméti K-Arts Művészeti Gyűjteményből a Hegyvidék Galériában

A K-Arts Művészeti Alapítvány tulajdonában lévő kortárs képzőművészeti alkotásokkal nyílik október 5-én kiállítás a Hegyvidék Galériában.

A Kész Csoport több évtizede a kultúra és művészet támogatója, 2017-ben hívta életre a K-Arts Művészeti Alapítványt, amelynek küldetése az acél és egyéb indusztriális alapanyagokkal dolgozó hazai kortárs képzőművészet népszerűsítése Magyarországon és külföldön egyaránt. Az alapítvány jelentős kortárs képzőművészeti és iparművészeti gyűjteményt hozott létre, amely jelenleg több mint 500 műalkotást foglal magába. Ez a folyamatosan fejlődő kortárs kollekció elsődlegesen fémszobrokból, installációkból, valamint grafikákból, fotókból és festményekből áll, amelyből rendszeresen állítanak ki műveket tárlatokon, rendezvényeken.

A K-Arts Művészeti Alapítvány műveik létrehozásában, kiállítások szervezésében segíti az alkotókat. Mentortevékenységének legfontosabb eleme a kecskeméti Kész Ipari és Innovációs Park területén 2004 óta működő fémművészeti alkotótábor. Az Izsáki úton lévő ipartelepen zajló Kecskeméti Acélszobrászati és Képzőművészeti Szimpozion (KASZ+) Magyarország egyik legjelentősebb nemzetközi művésztelepe, mely idén ünnepelte fennállásának huszadik évfordulóját.

Gyurcsovics Mihály Mélység című műve. Fotó: K-Arts Művészeti Alapítvány

Ez az indusztriális környezet különleges inspirációt kínál az alkotók számára, ahol a művészeknek ipari eszközök is rendelkezésre állnak az alkotáshoz, üzemi technológiákat használhatnak. A műszaki eszközpark kivételes lehetőségeket nyújt az innovatív gondolatok, az egyedi műtárgyak létrehozása számára. A KASZ alkotóműhelye hidat képez a fémszobrászat és a képzőművészet többi ága között.

Az alkotótelep környezettudatossági, fenntarthatósági szempontból is példamutató, hiszen a műtárgyak jelentős része az újrafelhasználás jegyében készül, több esetben hulladékacél és fémelemek újraértelmezésével, feldolgozásával. A Hegyvidék Galéria ebből a sokrétű vállalati magángyűjteményből, a K-Arts Művészeti Alapítvány tulajdonában lévő műtárgyakból mutat be egy válogatást, folytatva azt a kezdeményezését, hogy felhívja a figyelmet a jelentős hazai privát kollekciókra, hiszen a közgyűjtemények mellett a magánszféra is jelentős szerepet vállal a kultúraközvetítésben. A kiállítást október 5-én nyitja meg Árvai-Józsa Kitty művészettörténész és Árvai István, a K-Arts Művészeti Alapítvány kurátora, művészeti vezetője.

Kiállító művészek: Balázs Péter / Barabás Márton / Cseke Szilárd / Dobó Bianka / Dóra Emese / Drabik István / Eperjesi Ágnes / Gerle Margit / Jóna Gudvardardóttir / Gyucsovics Mihály Ágoston / Kazi Roland / Majoros Áron Zsolt / Majoros Gyula / Mátyási Péter / Orosz István / Pál Katja / Szabó Ádám / Szirmai Nóra / Tettamanti Béla

Nyitóképen Gerle Margit Csavart forma I-III. című műve. Fotó: K-Arts Művészeti Alapítvány

A rovat további cikkei