fbpx

Fesztivállal ünnepli jubileumát a Karaván Színház

Húszéves lett a Karaván Színház és Művészeti Alapítvány 2020-ban, a pandémia miatt a hivatalos ünnepség elmaradt, így most, 2022-ben egy fesztivállal ünnepli a színház a húszéves utójubileumát, valamint az új színházhelyiség átadását.

A szeptember 29. és október 2. között megrendezett fesztivál az elmúlt négy év produkcióiból válogat, többek között Spiró György Prah, Selmeczi Bea I’m online,Vaszilij Szigarjev Guppi, O. Horváth Sári Hűvös című előadása lesz látható.

A Karaván Művészeti Alapítvány azzal a céllal jött létre 2000-ben, hogy olyan, színészet iránt fogékony gyerekeket kutasson fel, és számukra tandíjmentes színészképző stúdiót működtessen, akiknek egyébként képességeik kibontakoztatására minimális esélyük lenne. Így a szegényebb családok gyermekei is hozzáférhetnek a színészképzéshez, számukra is van olyan hely, ahol inspirációt és lehetőséget kapnak a fejlődéshez.

A fesztivál az utóbbi négy év produkcióiból válogat, de október 1-én délután 16 órakor egy új bemutatóra is sor kerül: Horváth Kristóf (Színész Bob) rendhagyó irodalomórát tart Petőfi Sándor verseiből. „Legyen Petőfi. Úgyis éve van. Számoljuk meg a szótagjait, ünnepeljünk vele így. Gyere el, hadd mutassam meg, hogyan szólnak a fejemben a Petőfi-versek. És játsszunk a szótagokkal, csereberéljünk szövegeket és dallamokat – a szótagszámlálás a magyarok titkos nyelve, ami mindent mindennel összeköt.” Az estet Baranyi Zoltán hegedűművész kíséri.

Szeptember 29-én este Spiró György Prah című kétszereplős darabját nézheti meg a publikum Nyári Oszkár és Nyári Szilvia előadásában, Tóth Géza rendezésében. A darabbeli házaspárnak öttalálatosa van a lottón. Ám álmodozni könnyű, örülni nehéz. A félelmetes fecni felszakítja bennük a mérgező múltat.

Szintén szeptember 29-én látható az ötödik éve sikerrel játszott I’m online, amit Selmeczi Bea az internetes zaklatásról írt. Az előadás különlegessége, hogy a nézők a mobiltelefonjukon keresztül bekapcsolódhatnak az előadásba.

Vaszilij Szigarjev Guppi című darabja

Másnap este Vaszilij Szigarjev Guppija kerül műsorra, amit Nyári Oszkár és Nyári Szilvia mellett Pál András játszik, és egy mérgező kapcsolatot mutat meg, amelyben a férj manipulálja, izolálja és bántalmazza a feleségét. A nő azonban képtelen kilépni a házasságból, mert bálványozza a férjét, aki elhitette vele, hogy egyedül életképtelen lenne.

Október 1-jén este O. Horváth Sári Hűvöse látható, amit Bereczki Csilla és Boda-Novy Emília állítottak színre, és az intézeti csicskáztatásra hívja fel a figyelmet. Az intézet zárt terében kialakul a hierarchikus leosztottság, amelyből lehetetlen kitörni.

A fiatalabb korosztályt a zenés, bábos Banyamesék, a Gyere haza, Mikkamakka és az Egerek… és az egerek várják.

Az előadások után koncertek színesítik a programot. Fellép a Gypsy Soloist, Balogh Kálmán és Farkas Rózsa, valamint Beck Zoltán, aki egy különleges programot hoz az eseményre.

A 2018-ban alakult Gypsy Soloist diplomás, roma származású fiatalokból álló tagjai olyan műveket kívánnak interpretálni, amelyek a cigány kultúra zenei értékei nélkül nem lehetnének jelen a koncertzenei életben. Repertoárjukban megtalálhatók a 19. század ismert verbunkosai és magyar nótái, továbbá az ezekből kiinduló Haydn-, Brahms-, Liszt-, Kodály-művek is.

A cimbalom immáron hungarikum hangszer, ezúttal a Liszt-díjas Farkas Rózsa és a Prima Primissima-díjas Balogh Kálmán szólaltatják meg rajta Rácz Aladár kedves dallamait. Az előadás során elhangzó Bach- és Couperin-művek mellett még néhány népzenei összeállítás is felcsendül.

A fesztivál zárónapján, október 2-án Beck Zoltán érkezik Vecsei H. Miklóssal, hogy egy kicsit kártyázzanak a közönséggel. 32 lapjuk van, mint egy pakli magyar kártyában. Nem tudják előre, hogy aznap este milyen lapokat osztanak nekik, hiszen a nézők húznak. A kártyákhoz történetek, versek, dalok, személyes élmények kapcsolódnak. Olyanok, amelyeket nem árulnak el előre még egymásnak sem.

Nyitókép: Spiró György Prah című darabja

A rovat további cikkei