Puskás István azt mondta, a rocksuli, a helyi tankerületi központ és az egyetem bevonásával törekszik az önkormányzat a debreceni könnyűzenei oktatás fejlesztésére, ami szerinte sarkalatos pontja a könnyűzenei élet fellendítésének és a szakemberek képzésének. Hozzátette: a rocksuli a város egyik legfontosabb kulturális értéke, több mint 30 éve működő civil kezdeményezés a könnyűzenei oktatás területén. Amellett, hogy ez nem az oktatási rendszer hivatalos része, hanem egy civil kezdeményezés, a rocksuli olyan országosan is egyedülálló értéke a debreceni kultúrának, amelyet a támogatás mértékének a növelésével is igyekeznek elismerni.

Puskás István rámutatott arra, hogy a fejlesztések kiemelt eleme egy új támogatási rendszer, amelyet az idei év költségvetése is tükröz: ebben négymillió forintot szán az önkormányzat a fiatal, amatőr könnyűzenészek támogatására. A támogatási pályázatot még márciusban meghirdetik.

A kulturális alpolgármester emlékeztetett arra, hogy a város közgyűlése 2019-ben elfogadta a Debreceni Független Zenei Élet Fejlesztési Koncepcióját. Tavaly hozzá kezdtek a megvalósításhoz, de a pandémia közbeszólt, emiatt a múlt évben egy ösztöndíjpályázatot indítottak fiatal zenészek számára, hogy segíthessék őket a világjárvány időszakában.

Nyitókép forrása: Rocksuli Debrecen / Facebook