A neki ítélt elismeréseket pedig a film teljesen megérdemelten kapta: titokzatos narrátorszöveggel kísért, tudományos-fantasztikus közegben játszódó, detektívsztorinak álcázott, félelmetességében is varázslatos és vizuálisan is lenyűgöző világa már első kockájától kezdve egyszerűen beszippantja a nézőt.

Az 1 álkrimijének cselekménye szerint rejtélyes bűntény történik egy gazdag úr által vezetett exkluzív könyvesboltban: egy éjszaka különös idegen bukkan fel, akinek megjelenésével párhuzamosan a bolt teljes árukészlete egyetlen kötet (címe: 1) ezernyi példányára cserélődik le. Az ügyben a Valóságvédelmi Hivatal sztárnyomozója kezd el nyomozni, egy hátborzongató “emberkertbe” különítve el az eset gyanúsítottait. A bűntény azonban ahelyett, hogy megoldódna, csak egyre zavarosabbá válik… 

Sparrow munkáját figyelve kissé a Hamlet-beli Poloniusszal érezhetünk: “őrült beszéd: de van benne rendszer”. Nem valószínű, hogy kristálytisztán fogjuk érteni ? ám nem is biztos, hogy meg kell értenünk, hiszen ahogy a hősök számára is az álmok hozzák a megoldást, úgy az 1 is elsősorban tudat alatt fejti ki hatását. 

 
1
(színes magyar krimi 91 p. 2009) (16)
 
Rendező: Sparrow Pater
Színész: Kerekes Vica, Mácsai Pál, Mucsi Zoltán, Sinkó László
Forgalmazza: Budapest Film