A Nemzeti Filmintézet (NFI) 2020-ban meghirdette a televíziós bemutatásra és streaming szolgáltatásra készülő alkotások támogatási pályázatait. A magyar mozgóképszakma tevékenységéért felelős szervezet elkötelezett abban, hogy a mozifilmek mellett tartalmas, kulturális értéket teremtő és a nézők számára különleges élményt nyújtó televíziós alkotások is készüljenek.

A Televíziós Döntőbizottság szeptemberi ülésén négy filmtervnek szavazott meg gyártási támogatást.

Boldog Brenner János vértanú, áldozópap brutális meggyilkolásáról Legyetek szeretettel címmel rendez tévésorozatot Szilágyi Andor (A Rózsa neve, Mansfeld). Az 1957-ben a forradalmat követő egyházüldözés áldozatává lett fiatalember megölésének körülményeit máig homály fedi. A Nemzeti Filmintézet 549,9 millió forintos támogatásával készülő sorozat a nyomozást bemutatva bepillantást enged a kommunista hatalom 1956 októbere utáni restaurációjába is.

Rotschild Kláráról, a szocialista előkelőségek ikonikus divattervezőjéről és legendás Váci utcai szalonjáról Zomborácz Virág (Utóélet, Egynyári kaland) rendez tévéfilmet. Az Egy magyar Rothschild az 1970-es évek elitjének életét eleveníti meg a filmintézet 295 millió forintos támogatásával.

Paczolay Béla (Kalandorok, Dumapárbaj) rendezésében a filmintézet 131,3 millió forintos támogatásával készülhet a VÍG125 című kétrészes fikciós dokumentumfilm, mely felöleli a Vígszínház 125 éves történetét, végigvezet a történelmi és színháztörténeti korszakokon, kiemelve a fontosabb csomópontokat, a meghatározó művészeket.

Az Országház, Budapest egyik legismertebb középülete és a Kossuth tér az elmúlt évek során teljeskörűen megújult. Az operatőrként számos díjjal kitüntetett Nagy András rendezésében készülő dokumentumfilm a teljes szépségében ragyogó épület és részben az ország történetének elmesélésére vállalkozik. Az Ország Háza című tévéfilm a Nemzeti Filmintézet 273,9 millió forintos támogatásával készül.

Bővebben itt.

A nyitóképen Rotschild Klára. Forrás: Nemzeti Filmintézet