Max elmondta: Zsigmond Vilmos nagyon büszke lenne, ha tudná, hogy róla elnevezett filmfesztivált rendeznek Szegeden. Több mint 40 országból 300 film nevezett a versenyre. A Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft., valamint a Belvárosi Mozi volt a filmfesztivál ötletgazdája. Ehhez mások mellett a Magyar Hollywood Tanács is csatlakozott.

A Magyar Hollywood Tanács kezdeményezésére május 10-én délelőtt megkoszorúzták a Zsigmond Vilmos szegedi szülőházának falán elhelyezett emléktáblát. Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata nevében Kozma József mondott beszédet, amelyben kiemelte Zsigmond Vilmos szakmai zsenialitását. Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke elmondta, hogy személyes kapcsolatot ápolt Zsigmond Vilmossal: Los Angeles-i főkonzuli megbízatása során, illetve az operatőr haláláig Magyarországon számtalan alkalommal találkozott az Oscar-díjas művésszel. Hangsúlyozta, hogy álszerénység Zsigmond Vilmos életművét nem a megfelelő szakmai magasságokba emelni. Hozzátette: büszkéknek kell lennünk a magyar születésű filmikon életművére.

 

A két beszédet követően Kozma József, majd Bokor Balázs megkoszorúzta az emléktáblát, később pedig Jávorszky Iván, a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. vezetője, Szabó Éva, a Belvárosi Mozi vezetője, valamint Guy Livneh és Juszt Balázs az American Film Institute nevében helyezett el koszorút. A megemlékezésen jelen volt Zsigmond Vilmos unokája, Magyarországon élő unokatestvérei, Pierre Filemon francia filmrendező, Nigel Walters, az Európai Operatőrök Szövetségének korábbi elnöke, valamint a Magyar Hollywood Tanács számos tagja.

 

A filmfesztivál egyik első programja a Magyar Hollywood Tanács (MHT) Hommage á Zsigmond Vilmos című rendezvénye volt. Az MHT elnöke levetítette Rófusz Ferenc Oscar-díjas filmrendező videóüzenetét, melyben a közte és Zsigmond Vilmos között kialakult nagyszerű kapcsolatról beszélt. Rófusz ? aki a Magyar Hollywood Tanács alelnöke ? 1981-ben kapott Oscar-díjat A légy című animációs filmjéért. Bokor Balázs megszólaltatta Jancsó Ferencet, a Cop Mortem és a Black Air című filmek producerét, aki Zsigmond Vilmos munkásságát példaértékűnek minősítette a magyar fiatal filmes generációk számára. Gábor András Black Air (Fekete levegő) című filmjével 2016-ban elnyerte a Hollywood International Independent Documentary Award aranyszobrát a rövidfilmek kategóriájában elsőfilmes filmkészítőként. Gábor András a közönségnek megmutatta az aranyszobrot és hangsúlyozta, hogy a fiatal operatőrgenerációk számára Zsigmond Vilmos filmtörténeti jelenség, olyan ikon, aki nélkül szakmai fejlődés nem létezik.

 

Bokor Balázs ezt követően Zsigmond Vilmossal kapcsolatos, személyes élményeiről mesélt. Hangsúlyozta, hogy a fény és az árnyék szerelmeseként Zsigmond Vilmos tökéletesen megfelelt a 1960-as évekbeli amerikai újhullám elvárásainak. A realista ábrázolás, az emberi arc központba helyezése mind jellemző volt művészetére. A nagy művész 2015 őszén a Ludwig Múzeumban mutatta be fotókiállítását. Zsigmond Vilmos mindig azt mondta, hogy ő valójában egy amatőr fényképész, aki a pillanatokat kapja el fényképezőgépével. Bokor Balázs külön kiemelte a Bánk bán című filmet, amelyet Zsigmond Vilmos fotografált. Káel Csaba, a film rendezője a Los Angeles-i Főkonzulátus Tony Curtis-különdíját kapta annak idején Bokor Balázstól. A Magyar Hollywood Tanács fesztiválnyitó programját Hubai Gergely filmszakíró vetítettképes előadása zárta, amely öt magyar Oscar-díj átadóünnepségéről tartalmazott nagyszerű elemzéseket. Hubai Gergely Zsigmond Vilmos, Elek Zoltán, Rózsa Miklós, Rófusz Ferenc, Szabó István Oscar-díjáról beszélt részletesen.

 

Bokor Balázs zárásként aláhúzta, hogy a sok hollywoodi történet csak erősíti azt az amúgy is határozottan élő képet, miszerint Hollywood magyar gyökerei meghatározóak. A szegedi Zsigmond Vilmos Filmfesztivál hivatalos ünnepi megnyitójára ezután került sor.

Botka László polgármester megnyitójában kiemelte: ?azért hívtuk életre ezt a filmfesztivált, mert szeretnénk, hogy Zsigmond Vilmos teljesítménye, mindaz, amit elért ? az, hogy innen Szegedről lett a filművészet Oscar-díjas alkotója ?, az európai régióban lehetőséget teremtsen a fiatal alkotóknak arra, hogy megmutathassák tudásukat és tehetségüket?. Botka László hangsúlyozta, hogy Szeged önkormányzata ezért is állt azonnal örömmel a kezdeményzés mellé. Elégedettek lehetünk azzal, hogy már az első alkalommal több mint 300 alkotó ? nemcsak a közép-európai régióból, hanem sokkal távolabbról is ? fontosnak tartotta azt, hogy elküldje alkotásait a fesztiválra.