fbpx

Tony Curtisre emlékeztek

Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke a Zsinagóga közönséggel megtelt padsorai előtt, a város polgármesterének jelenlétében felelevenítette a Bernard Schwartz néven született, később világhírűvé vált filmszínész, Tony Curtis emlékét. A város vezetésének tervei szerint 2019-ben adják majd át azt a városközponti projektet, amely Tony Curtis emlékét is megőrzi. Bokor Balázs elmondta, hogy Jill Vanderberg, Tony Curtis özvegye a színész számos használati tárgyát ajánlotta fel a mátészalkai emlékkiállításnak. Az adományt idén szeptemberben adja majd át az örvegy ? tette hozzá. A tervek szerint maga is jelen lesz a 2019-es ünnepségen. Bokor Balázs egyúttal egy 50 darabos Tony Curtis fénykép-gyűjteményt ajánlott fel az emlékkiállítás részére.

TC_1

 

Az eseményen Hubai Gergely, a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatója vetítettképes előadást tartott Tony Curtis és a hollywoodi titkok címmel. Tucatnyi Tony Curtis-filmből mutatott be részleteket és érdekes kulisszatitkokat tárt fel a közönség előtt. A Magyar Hollywood Tanács rendezvénye a Fényes Napok Fesztivál fontos eseménye volt. Mátészalka ugyanis méltán büszke arra, hogy a hollywoodi filmtörténet két ilyen nagy ikonja kötődik a városhoz. Bokor Balázs a rendezvény végén bejelentette, hogy idén októberben filmes alkotótábort szerveznek Mátészalkán, ahova a 14?18 év közötti fiatalokat várják.

 

Az 1888-as évben Mátészalka lett az első magyar település a mai Magyarországon, ahol az utcai villanyvilágítás megjelent a mai Kossuth utca 16. szám alatt, Szalkai (Schwartz) Pál háza előtt. Ez a lakóház volt az első villamosított ingatlan is a jelenlegi határokon belül az országban. (A Trianon előtti nagy Magyarországon Temesváron indult el a villamos közvilágítás 1884-ben.) Ennek jegyében kezdték el néhány éve megrendezni a városban, hagyományteremtő jelleggel, a Fényes Napok programsorozatot augusztus végén, szeptember elején. Az első ilyen rendezvényre 2003. szeptember 4. és 6. között került sor gazdag ifjúsági zenei, színházi programokkal. Az idei fesztiválon mások mellett Keresztes Ildikó, a Children of Distance, a Budapest Bár, a Band of Streets koncertjét hallgathatták meg az érdeklődők, többezer emberes fáklyás felvonulás vonult végig a városon és monumentális tűzijáték zárta az eseményeket.

TC2

 

A Magyar Hollywood Tanács küldöttsége a mátészalkai program előtt felkereste Ricsét, Adolph Zukor szülőfaluját. A 2017-ben nyílt Zukor Csárdában a település polgármestere látta vendégül a tanácstagokat. Bokor Balázs a Hollywoodi Magyar Örökség Kuratórium Adolph Zukor-díját kapta Zukor szakmai örökségének megőrzéséért, a Magyar Hollywood Tanács megalapításáért, valamint azért, hogy igyekszik minél szélesebb körben megismertetni az emberekkel a magyar filmesek hollywoodi pályafutását. A díjat korábban Szakcsi Lakatos Béla, Rófusz Ferenc és Horváth Károly ?Charlie? kapta meg.

A rovat további cikkei