fbpx

Filmezés ihlette toronyépületeket tervezett Potsdamnak Daniel Libeskind

A filmezés kellékei ihlette toronyépületeket tervezett Daniel Libeskind amerikai sztárépítész Potsdamnak, ahol a világ legrégibb és Európa legnagyobb filmstúdiója működik.

A 75 éves Libeskind egy 61 méter magas irodatornyot tervezett, amelyet négy 24-41 méter magas épület vesz körbe.

A Babelsbergi Filmstúdió és egy filmes élménypark tőszomszédságába megálmodott Media City lendületes vonalú, új épületeinek formáját a filmezés kellékei: filmtekercsek, fényképezőgép-reteszek és objektívek ihlették. Az építész a tervek pénteki bemutatóján hangsúlyozta, hogy a babelsbergi stúdióban már jóval Hollywood előtt elkezdődött a filmgyártás.

A Babelsbergi Filmstúdió a világ legöregebb stúdiója, 1912-ben kezdte meg működését.

A Libeskind tervezte toronyházakban 94 ezer négyzetméternyi irodaterületet alakítanak ki, ahol mintegy 5000 munkahely jön létre. Az átadásra körülbelül hat év múlva kerülhet sor a kivitelező KW-Development építési vállalkozója szerint. Mike Schubert potsdami polgármester kiemelte, hogy az épületek dizájnja jól illeszkedik a filmvárosba, egyúttal új látványosságot is jelent majd. A városvezető hangsúlyozta, hogy számára nem az a kérdés, hogy megvalósul-e a terv, hanem az, hogy hogyan.

A beruházás a helyi híradások szerint mintegy 300 millió euróba (110 milliárd forintba) kerül majd.

Libeskind tervezte a 2001-ben átadott berlini Zsidó Múzeumot, és ő tervezhette újra a 2001. szeptember 11-i terrortámadásban elpusztult New York-i Világkereskedelmi Központot is.

A képen a berlini Zsidó Múzeum. Forrás: Wikimedia Commons/Jorge Royan

A rovat további cikkei