A Filmintézet és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem együttműködésében fiatal illusztrátorok új plakátokat terveztek az Apa, az Isten hozta, őrnagy úr!, a Keménykalap és krumpliorr, a Megáll az idő és a Csinibaba című filmklasszikusokhoz.

Gátos Luca,  Ilosvai Dorka és Kovács Zoltán plakáttervei az Apa, az Isten hozta, őrnagy úr! és a Megáll az idő című filmekhez. Forrás: NFI
Gátos Luca, Ilosvai Dorka és Kovács Zoltán plakáttervei az Apa, az Isten hozta, őrnagy úr! és a Megáll az idő című filmekhez. Forrás: NFI

A kiválasztott filmekhez mintegy ötven plakát készült, amelyek megtekinthetők a MOME Zugligeti úti campusán és a Corvin moziban. A Filmintézet Filmarchívum és Filmlabor közös munkájának eredményeként az öt klasszikust vasárnap újra nagy vásznon lehet megnézni kiváló minőségben, felújítva – közölte a Nemzeti Filmintézet csütörtökön az MTI-vel.

Az elmúlt hónapokban a MOME 21 illusztrációspecializációs hallgatója nézte újra Szabó István Apa, Fábri Zoltán Isten hozta, őrnagy úr!, Bácskai Lauró István Keménykalap és krumpliorr, Gothár Péter Megáll az idő és Tímár Péter Csinibaba című filmjeit. A hallgatók ezt követően a Filmintézet Alapfilmek online filmtörténeti platformjának segítségével mélyedtek el az alkotások keletkezéstörténetében és vizuális világában, majd nekivágtak a tervezésnek.

A folyamatot Nagy László, a MOME illusztrációspecializációjának vezetője és oktatója, Tóth Andrej társkonzulens oktató, illusztrátor és tervezőgrafikus, valamint Gorka-Focht Máté elméleti oktató, kurátor kísérték végig.

A projekt alkotói Baksa Nóra Korina, Deák Kitti, Gátos Luca, Grandpierre Karina, Ilosvai Dorottya Emese, Imre Kinga, Klapka Aliz Liza, Kovács Zoltán, Lázár Flóra, Nagy Boglárka, Pauer Patrik, Petrovszki Hanna Kata, Pintér Zia Gréta, Ring Noémi, Schnell Fruzsina, Sógor Sólyom Dávid, Somogyvári Szonja, Szalai Petra, Szalóki Lilla, Taar Alexandra-Andreea és Zsiros Beatrix.

A Filmintézet fő törekvései között szerepel az, hogy ápolja a magyar filmkincset, és minél szélesebb körben juttassa el a közönséghez. A magyar film napjához kapcsolódva a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel közös Régi filmek, új plakátok elnevezésű kezdeményezés célja, hogy a tehetséges pályakezdő illusztrátorok friss látásmódjával új, kortárs megközelítésbe helyezzen öt magyar filmklasszikust, és felkeltse a mai közönség érdeklődését az alkotások iránt.