Február 5. és 9. között kilencedik alkalommal látogatható a Finn Intézet szervezésében a Finn Filmnapok a budapesti Toldi moziban.

Az ötnapos ünnep alatt többszörösen díjra jelölt és díjnyertes dokumentumfilmekkel, nagyjátékfilmekkel, rövidfilmekkel, audiovizuális performansszal és nemzetközi szakember-, és alkotógárdával várják az érdeklődőket.

A Finn
Filmnapok mára már szerves része a hazai mozis eseményeknek, amelyek idején
bepillantást nyerhetnek a jegyvásárlók a finn kultúra és élet igazán érdekes
világába. Az időszak alatt közelebb kerülhetnek a finn emberek mindennapjaihoz,
megismerhetik a gondolkodásukat, humorukat és közben olyan, esetenként a nem
finnek számára szokatlan világba csöppenhetnek bele, amely erős gondolkodásra
késztetheti a nézőt.

Az idei filmes
kínálat témái között a bevándorlás, a
kamasz szerelem, a perverziók, a párkapcsolatok különleges megélései és a
vallás játsszák a főbb szerepeket.

A dokumentumfilmek szerelmesei ezúttal egy kivételes alkotással találkozhatnak. A Gods of Molenbeek című darab a brüsszeli Molenbeek játszódik, ahol a két hatéves kisfiú, Aatos és Amine élnek. Itt tanulmányozzák a pókok beszédét, fedeznek fel fekete lyukakat és veszekednek arról, ki irányítja majd a repülő szőnyeget, ami őseik földjére viszi őket. Ugyanabban az épületben laknak, de világaik különbözőek. Együtt keresik a választ az élet nagy kérdéseire. Aatos saját istent akar, mert Aminének már ott van Allah, de a kérdést tovább bonyolítja barátjának, Flónak a hite: bolond, aki Istenben hisz.

A filmnapok során több Finnországban és nemzetközileg is elismert szakember és alkotó
látogat el Budapestre
, akikkel találkozhatnak a nézők a vetítések után.
Így: Jaana Puskala, a Finn
Filmintézet nemzetközi osztályának vezetője, Klas Fransberg rendező, a Finlandssvenk Filmcentrum munkatársa, Aleksi Salmenperä rendező (VOID), Rosa Honkanen színésznő (Stupid young
heart).

Már szokássá vált, hogy a filmnapok idején más művészeti ág is bemutatkozik. 2020-ban a finn képzőművész-zenész Hannu Karjalainen a Let it Be! art agencyvel együttműködésben  Towards An Architect videóinstallációjával és Nightfall című élő audiovizuális performanszával érkezik a fesztiválra. Karjalainen videóit, installációit és filmjeit 2003 óta számos nemzetközi múzeum, galéria és fesztivál mutatta már be. Szólókiállításai többek között Helsinkiben, Oslóban, Zürichben és Berlinben voltak láthatóak. 2009-ben elnyerte az Év fiatal művésze díjat Finnországban

A Finn Filmnapok hagyományt teremtő céllal ebben az évben, finn diákokat hív Magyarországra, Budapesten játszódó rövidfilmek elkészítésére. A vendégeket a Budapesti Metropolitan Egyetem filmes hallgatói fogadják és az egyetem oktatóinak szakmai iránymutatásával készült közös munkájuk eredményét a filmnapokon tekintheti majd meg a közönség.