A Martin György Néptáncszövetség által minden évben pályázat útján kiválasztott produkciók immár ötven éve mutatkoznak be évente egy alkalommal, színházi produkció keretében. A rangos eseményen – melynek idén is a Budapesti Operettszínház adott otthont – az elmúlt év legkiemelkedőbb néptáncos produkcióit és legszínvonalasabb nem hivatásos előadóit láthattuk 2019. március másodikán.


zalai_tancegyuttes_600x600.png
Zalai Táncegyüttes
Forrás: Facebook

A Néptáncantológia a határon innen és túl működő táncegyüttesek színes műsorát vonultatja fel. Több fellépőt már ismerhetett a közönség a Magyar Televízió Fölszállott a páva! című műsorából. Amint azt dr. Diószegi László történész-koreográfus, a Néptáncszövetség elnöke, mint az est műsorvezetője elmondta, a program hűen tükrözi vissza a magyar néptánckincs-és mozgalom egységes egész jellegét.

A 60-as évek elején, a mojszejevi tánchagyományokkal szakító koreográfusok indították el Magyarországon azt az erőteljesen fejlődő néptáncmozgalmat, amely a mai napig töretlen, és ötvözi magában az újításokat az évszázados hagyományokkal. Minden együttest más tart össze, máshová helyeződnek a hangsúlyok, de a tánc szeretete, a gyökerek, hagyományok őrzésének szándéka és továbbadása minden résztvevő tánccsoportban közös elem.

Az est folyamán adták át a Művészeti vezetői nívódíjakat ezúttal Taba Csaba és Fehér Erika részére, akik házaspárként több együttest is vezettek már, amatőr csoportok berkeiből indulva dolgoztak profi táncegyüttesek mellett is, míg végül visszatértek az amatőr táncmozgalomba.


neptancantologia_a_topolyai_cirkalom_600x295.png
A Cirkalom TáncegyüttesTopolyáról
Fotó: Vajdaság Ma

A két felvonásos, rendkívül gazdag program a magyar és határon túli területek tánckultúrájának széles tárházát vonultatta fel. Keveredtek a hagyományos, és a kifejezetten új hangvételűnek számító, a színházi előadások profiljába is beillő megfogalmazások. Ezek közül is kiemelkedett a gödöllői Kutas című produkció Urban verbunk című bemutatója, ahol a hagyományos zene helyett a színpadon fizikai valóságában megjelenített víz hangjait használták a tánc aláfestéseként.

A határon túli néptánccsoportok közül a televízióból már jól ismert vajdasági Cirkalom Táncegyüttes A forrás melynek vize táplál című produkcióját mutatta be, a táncos előadást szöveges lezárás kísérte, amely felhívta a figyelmet kultúránk megőrzésének szükségességére. A műsor színfoltját jelentette a Zalai Táncegyüttes Fisztező és más dolgok Szentiványból című produkciója, amely igazi vidám programelem volt az általában inkább hagyományosnak nevezhető bemutatók sorában.


zalai_tancegyuttes_fisztezo_es_mas_dolgok1_600x400.png
Zalai Táncegyüttes: Fisztező és más dolgok
Forrás: Facebook
Jól érzékelhető volt a műsor során az is, hogy a magyar néptáncokon az együtt élő etnikumok kölcsönhatása is megmutatkozik, az országunk közelében élő népek kultúrájának nyomai felfedezhetőek a lépésekben, a táncformációkban és valamennyire a zenében is. A néptáncosok országos, téli ünnepét, melyen több mint ötszáz táncos és népzenész lépett színpadra, a Hagyományok Házában esti tánctanítás és hajnalig tartó táncház kísérte, melynek során Kalotaszeg táncaival ismerkedhettek meg az érdeklődők.
Rácz Anna