Augusztus 9. és 11. között másodszor rendezik meg a Balatoni Filmzene Fesztivált Balatonalmádiban. Az idei programban három nap alatt kilenc formációtól, hat különböző műfajban csendülnek fel régi és új idők főcímzenéi és betétdalai könnyed, változatos és színvonalas szórakozást kínálva az északi parton üdülőknek.

Perczel Zita és Törzs Jenő a Meseautó című filmben. Fotó: Magyar Nemzeti Filmarchívum
Perczel Zita és Törzs Jenő a Meseautó című filmben. Fotó: Magyar Nemzeti Filmarchívum

A filmzenefesztivál mottója idén is az „ahol a képzelet és a zene találkozik” jelmondat. A helyszínt mindkét esti koncerthez a Balatonalmádi 18. századi jezsuita épületegyütteséhez tartozó Kerényi Imre Kult-Magtár adja. A fesztivál első napján, augusztus 9-én, pénteken a Fool Moon együttes Vocal Recall című filmes a cappella estjét és a Hot Jazz Band koncertjét hallgathatják meg a filmek és a zene szerelmesei. Az előbbi formáció tagjai saját gyermekkoruk kedvenc filmjeinek zenéivel idézik meg a nyolcvanas és a kilencvenes évek legnagyobb mozis sikereit: felcsendülnek a Végtelen történet, a Koktél, a Flashdance és a Bud Spencer–Terence Hill-filmek betétdalai, míg az esti koncert a big bandtől megszokott módon a békebeli magyar filmek játékos és lélekkel teli hangulatát hozza el Balatonalmádiba a Meseautó, a Mindig az a perc, a Halló Irén, illetve a Mézga Géza című slágerek segítségével.

10-én, szombaton Kalmus Felicián csellóművész új, Moovienight című műsorában filmtörténeti klasszikusokat dolgoz fel a Casablancától egészen a legújabb James Bond-mozi betétdaláig. Ugyanezen a napon az óbudai Danubia Zenekar fellépésén a legmonumentálisabb filmes világslágerek – mint az Egy asszony illata, a Star Trek főcímdala, a Macskajaj zenéje vagy a Volt egyszer egy vadnyugat főtémája – szólalnak meg szimfonikus hangszerelésben.

11-én, vasárnap Alpár Balázs zeneszerző együttesével, a Fugato Orchestrával tekinthetünk be a filmes kulisszák mögé. Zenekaruk interaktív estjén eljátssza és megmutatja, hogyan illeszkedik a zene a filmes miliőbe, hogyan képes érzelmeket közvetíteni, képviselni vagy felnagyítani a mozgókép keltette hatást. A kamarazenekari formáció ismert filmes dallamokból és Alpár saját szerzeményeiből válogat.

A fesztivál záróeseménye a jövőre harmincéves Isis Big Band Showtime című koncertshow-ja lesz; az együttes olyan ikonikus előadók filmbetétdalait adja elő, mint Tina Turner, Elton John, Michael Bublé, Natalie Cole, Adele, Stevie Wonder, a Guns N’ Roses, az Aerosmith vagy éppen Louis Armstrong.

Mindhárom napon lesz filmes utcazene: az Erzsébet ligetben és a Pannónia Kulturális Központ előtti téren Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekara, a Zalai Balaton-part Koncertfúvószenekar és a Pomázi Tűzoltózenekar idéz fel filmes slágereket a kedvcsináló ingyenes szabadtéri koncerteken.

További információk a fesztivál honlapján.