Életműdíjjal ismeri el Howard Shore Oscar-díjas kanadai filmzeneszerzőt októberben a 20. Zürichi Filmfesztivál – jelentették be a szervezők. A komponista október 5-én, a fesztivál Cinema in Concert című rendezvényén veheti majd át a díjat.

043_dpa-pa_170302-99-497556_dpai.jpg
Howard Shore a The Lord of the Rings: Film in Concert német turnéjának berlini állomásán 2017-ben. Fotó: Jörg Carstensen / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Christian Jungen, a fesztivál művészeti igazgatója a legnagyobb kortárs filmzeneszerzők közé sorolta az alkotót. Méltatásában kiemelte, hogy Shore zenéje mindig a film történetét szolgálja. Hozzáfűzte: a zeneszerzőt sokoldalúsága is jellemzi, és bármilyen műfajú filmet képes zenéjével még élvezetesebbé tenni. Művészetének „intenzív és felejthetetlen filmes élményeket köszönhetünk” – idézte az igazgatót hétfőn a deadline.com hollywoodi hírportál.

Howard Shore szerzeményei közül a legismertebbek közé tartozik A Gyűrűk Ura-trilógia és A hobbit-trilógia zenéjén kívül A tégla, A leleményes Hugo, A légy, az Aviátor, A bárányok hallgatnak, a Philadelphia és a New York bandái című produkciók muzsikája, de Mundruczó Kornél Pieces of a Woman című filmjének zenéjén is dolgozott.

Shore a svájci filmmustra alatt megszervezett 12. Nemzetközi Filmzenei Verseny (IFMC) zsűrielnöki feladatát is elvállalta. A Zürichi Filmfesztivált október 3. és 13. között rendezik meg.