A Baumit Life Challenge nemzetközi építészeti verseny fődíját nyerte el az új Pécsi Vásárcsarnok; a díjátadót május 23-án tartották Ljubljanában.

D_RUJ20230926063_16.jpg
A Pécsi Vásárcsarnok épülete és annak tükröződése az egyik árusítóasztal lapján a Zólyom utcában. Fotó: Ruprech Judit / MTI

A 2014 óta kétévente megrendezett Baumit Life Challenge nemzetközi építészeti verseny idei pályázatára több mint háromszáz pályamű érkezett 23 európai országból, köztük 29 magyar. A hazai homlokzati megoldások közül két magyar pályázat jutott döntőbe: egy máriaremetei családi ház (Zsuffa és Kalmár Építész Műterem Kft. – Kalmár László, Rose Balázs és Zsuffa Zsolt) és a megújult pécsi piac épülete.

Az új Pécsi Vásárcsarnok tervezői Getto Tamás DLA és Sztranyák Gergely DLA (Gettoplan Bt.), kivitelezője a B Build & Trade Kft volt. A szakmai zsűri méltatása szerint az új vásárcsarnok burkolatát óriási fehér felületek, hosszan elnyúló falak különleges térhatása és egy nagyszabású üvegfal határozza meg. Ezek együttesen egy szinte archetipikus térelrendezést hoznak létre, ami egyszerű, mégis kifinomult szerkezetet eredményez. A csarnok időtlen környezetet kínál a kikapcsolódáshoz vagy a bevásárláshoz egyaránt.

A piac különlegessége, hogy íves, karcsú, féloldalt üvegezett kialakítású homlokzata római bazilikára emlékeztet, míg az egybefüggő belső tér a keleti bazárok nyüzsgését idézi.

A szakmai versenyen első alkalommal nyerte el a fődíjat magyar pályázat. Eddig Spanyolország két, Szlovákia, Litvánia és Szlovénia egy-egy épülete kapta meg az elismerést.

A fődíj elnyerésének köszönhetően 2026-ban Magyarországon zajlik majd a Baumit Life Challenge díjátadója.

A Baumit Life Challenge nemzetközi építészeti verseny célja, hogy bemutassa és díjazza azokat a Baumit homlokzatképző anyagokkal készült épületeket, amelyek a minőségi és egyedi homlokzatok megtervezésére inspirálják az építészszakmát. Idén Magyarország is delegálhatott szakértőt a szakmai zsűribe, Molnár Zoltán Péter építész személyében.