A szeptember 30-áig megtekinthető kiállítás a Magyar Ejtőernyős Szövetség és a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége kezdeményezésére, a Honvédelmi Minisztérium támogatásával, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakmai irányításával valósult meg. Sáfár Albert dandártábornok, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság Légierő Haderőnem főnöke a kiállítás ünnepélyes megnyitóján felidézte: az első világháborúban az ejtőernyő még csak egy mentőeszköz volt, azonban hamarosan túllépett ezen a szerepen. Mint hozzátette: a kiállítás az idén száz éves magyar katonai ejtőernyőzés és az ehhez kapcsolódó szakmai kultúrák ? mélységi felderítés, különleges műveletek ? történeti előzményeit foglalja össze, illetve jelenébe enged betekintést. A vándorkiállítás címe ? ?Honvéd ejtőernyős vadász, az ország első katonája? ? a második világháborús ejtőernyős induló első sora, kifejezi azt a gondolkodást, ahogy a mindenkori ejtőernyős katona magára tekintett és ahogyan a katonai és civil társadalom tekint ?az égből érkező harcosokra? mind a mai napig ? fogalmazott a dandártábornok.

Vandor1

 

Boldizsár Gábor ezredes, a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetségének elnöke a megnyitón elmondta, hogy idén a magyar szövetség tölti be a 11 tagországot és mintegy 50 ezer veterán ejtőernyőst számláló Európai Ejtőernyős Unió elnökségét. Emlékeztetett arra is, hogy Szolnokon rendezik meg augusztus 9. és 20. között a 42. katonai ejtőernyős világbajnokságot csaknem negyven ország válogatott csapata részvételével. A házigazda az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis.

Vandor2

 

Az eseményen kiosztott sajtóanyag szerint a kiállításon hat nagyméretű tablón mutatják be ?elsősorban a civil közönség számára röviden összefoglalva ? az elmúlt száz év eseményeit, külön kitekintéssel Bertalan Árpádra, a csapatnem megteremtőjére, az első ejtőernyős alakulat megszervezőjére. A tablókat a témához kapcsolódó válogatott tárgyi anyag és hat egész alakos bábu ? a Szent László-hadosztály egy katonája, egy mélységi felderítő 1951 M kezeslábasban, egy ejtőernyős 1965 M gyakorlóöltözetben, egy ejtőernyős 1987 M gyakorlóöltözetben, egy felderítő 1993 M gyakorlóöltözetben és egy KRDD-operátor ? egészíti ki, megelevenítve az egyes korszakok ejtőernyős katonáit.

 

Forrás: MTI

Fotó: MTI/Mészáros János