A program január 21-22-i megnyitó napjain csaknem másfélszeresére nőtt a városban érkezők száma. A szervezők szerint ezek még csak a tél végi, kora tavaszi számok, de az EKF programjai májustól pörögnek fel igazán Veszprémben és a csatakozott 116 településen.

Januárban 25 ezer ember élvezte a sokszínű, kétnapos megnyitót. Az azóta eltelt 3 hónap alatt 840 különböző kulturális esemény vonzotta az itt élőket és a vendégeket a városba (664 esemény) és a 116 csatlakozott település (176 esemény) valamelyikébe. Nemcsak a rendezvények látogatottsága biztató, hanem a turisztikai adatok is: a tél végi holtszezon ellenére jóval többen vettek részt a rendezvényeken, mint korábban. A mérések szerint 46 ezer ember vett részt ezidáig valamelyik kulturális eseményen Veszprémben, melyek közül természetesen a nagy események – megnyitó, Holtszezon Irodalmi Fesztivál, Veszprém Blues Fesztivál – vonzották a legtöbb látogatót.

Fontos adat, hogy az első negyedévben csaknem 260 ezer külföldi érkezett az EKF régióba, ami azt jelenti, hogy minden hazánkba érkező 9. külföldi ellátogat a térségbe; sőt a számok igazolják, hogy jobban nőtt az EKF régióban a külföldi vendégforgalom, mint országosan.


64413f4ed9593ddfc80b4a93.jpg
Művészek installációi a Veszprém-Balaton 2023 EKF programsorozat támogatásával részben felújított egykori kriptongyár épületében Ajkán. Fotó: MTI/Katona Tibor

A felmérések szerint a hazai lakosság az elmúlt három hónapban megismerte a veszprémi és bakony-balatoni kulturális évet: országosan két és félszeresére nőtt azok száma, akik ismerik a programot, a vármegyében pedig három ember közül kettő tudja, hogy mit jelent az Európa Kulturális Fővárosa cím viselése.

A valódi kulturális évad mostantól pörög fel csak igazán: sorra nyílnak a kulturális infrastruktúra fejlesztések Veszprémben és a régióban is. 

Balatonfüreden párját ritkító képzőművészeti gyűjteménnyel, az Európa összeköt című tárlattal nyitja meg kapuit szombaton a Modern Műtár, amit májusban követ majd Veszprémben az ActiCity, a tánc és mozgásművészeti központ. Ezt követően sorra nyitnak a felújított, új tartalommal felruházott kulturális intézmények szerte a régióban és természetesen Veszprémben.  

Május elején a Gyárkert Kultúrpark nyitása után 4 hónap alatt 60 hazai és nemzetközi sztár érkezik Veszprémbe: a régiós fesztiválok sorát pedig Balatonalmádiban a BEAT (Balaton’s Extrem Art and Pleasure) Fesztivál indítja el június 22. és 24. között. Veszprém hagyományos rendezvénye, az idén 30 éves Gizella Napok a korábbinál is színesebb, 9 napos programmal jelentkezik, a Laczkó Dezső Múzeum és a Művészetek Háza Veszprém a Balaton festője, Egry József születésének 140. évfordulójára tervezett kiállítások nyitására készül júniusban. 

Az év végéig 3000 programot, eseményt tervez a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program,

így ezek áttekintésére az eddigi applikáció mellett a szervezők márciustól már havi rendszerességgel online és nyomtatott műsorfüzetet is készítenek, amelyek elérhetőek a régió turisztikai információs pontjain és vendéglátó helyein túl a Budapesti információs pontokon is.

A nyitóképen az osztrák „Sir” Oliver Mally énekel a német a Peter Schneiderrel tartott közös koncertjén a Veszprém Blues Fesztiválon. Fotó: MTI/Vasvári Tamás