fbpx

Fonó literatúra – Rigmusok, nóták, dalok, költemények Közép-Európából

A Fonó új irodalmi-zenés sorozatában népköltések találkoznak kortárs költők műveivel, ismert színészek kiváló muzsikusokkal. Spontaneitást nem nélkülöző felolvasószínház, ahol rácsodálkozunk, hogy mennyire kortárs a régi, és próbáljuk az irodalom nyelvén megfejteni, hogyan élnek tovább hagyományaink a 21. században.

Dalok, dalszövegek, népdalszövegek, eredeti dokumentumok, szemelvények, csujogatók, népköltészeti remekművek párhuzamosan kortárs költők műveivel, mint Csoóri Sándor, Lackfi János vagy Szabó T. Anna. Elfeledett sorok és dallamok, közérthetően, viccesen, groteszk módon, olykor nagyon is komolyan, drámaian, felépített dramaturgia mentén.

Az első Fonó Literatúra vendége Vecsei H. Miklós és Tompos Kátya színészek – elsősorban a szövegek, de részben a zene gazdái is, akik fúzióra kelnek két népzenében otthonosan mozgó művésszel, ifj. Csoóri Sándor Sündivel és Berecz Istvánnal.

ifj. Csoóri Sándor Sündi és Berecz István

A sorozat szerkesztő-rendezője Seres Tamás, aki tematikájában egyedi, hiánypótló előadásokat hoz létre a meghívott vendégekkel a Fonó színpadán. Részletek itt találhatók.

Nyitókép: Vecsei H. Miklós és Tompos Kátya. Fotók forrása: Fonó Budai Zeneház

A rovat további cikkei