Elkezdődött a Tündérkert című magyar történelmi-politikai thriller forgatása. A nyolc részből álló, epizódonként 48-52 perces sorozat Móricz Zsigmond háromkötetes Erdély-trilógiájának első, Tündérkert című kötete alapján készül. A sorozat a Megafilm és az MTVA koprodukciója a Nemzeti Filmintézet támogatásával, a televíziós bemutató 2023 szeptemberében várható.

Pontosan száz esztendő telt el az 1922-ben kiadott regény és a 2022 nyarán, július 25-én elindult forgatás között. A Megafilm Tündérkert című sorozatában, Móricz regénye nyomán a XVII. századi Erdély izgalmas politikai és színes társadalmi világa elevenedik meg szerelemmel, intrikákkal, súlyos döntésekkel és csavaros fordulatokkal átszőve, a korszak két meghatározó férfiúja, Bethlen Gábor és Báthory Gábor főszereplésével.

„Majdnem négy éve dolgozom ezen a sorozatterven, kiemelt öröm volt számomra, amikor elnyertük a Nemzeti Filmintézet támogatását a sorozatra, és az MTVA is koprodukciós partnerként csatlakozott” – árulta el Helmeczy Dorottya producer. „Erdély történetének és történelmének filmes feldolgozása arról is szól, hogy ami a magyar nemzet egysége, az – húzódjék bárhol is a határ – örökké büszkeség lesz. Erdélyi születésű filmesként azt ígérem a nézőknek, hogy olyan történetet kapnak, amit meg kell, hogy ismerjünk, és olyan kivitelezésben, ami egy karakterközpontú, egészen elemelten mesés világban játszódó, korabeli politikai thriller. A Megafilm profiljához hűen 2023 legjelentősebb és legnépszerűbb sorozatát szállítjuk a nézőknek.”

A Tündérkert sorozatot Madarász Isti rendezi,

aki a különös atmoszférájú Hurok című thrillerrel robbant be a köztudatba. „Azonnal megfogott, hogy mennyire különlegesen erős hangulata van a forgatókönyveknek. Egy százéves regénytől talán sokan egy ósdi és poros történetet várnának, de a Tündérkert meglepően komor, drámai, kegyetlenül csavaros, erőszakos és szexi” – sorolta Madarász Isti. „Miközben olvastam, az volt az érzésem, hogy az írók fogták a modern politikai drámasorozatok sötét és fondorlatos ármánykodásait, és középkori kulisszák közé helyezték azt. Képzeljük el a Kártyavár című sorozat összes gonosz cselszövését és váratlan fordulatát – csak nem a Fehér Ház folyosóin, hanem a kolozsvári fejedelmi palota termeiben, Báthoryval és Bethlennel a középpontban.”

A történelmi háttérre is figyeltek az alkotók. „A forgatókönyvíró csapattal elmélyült közös munkát végeztünk, jóleső érzés volt megtapasztalni, hogy az alkotók komoly gondot fordítottak a történelmi háttér, a korabeli anyagi kultúra, a mindennapi élet különféle jelenségei, például az étkezési szokások, a lakáskörülmények vagy akár a XVII. századi káromkodások megismerésére. Az egyik legizgalmasabb feladatom volt a szereplők személyiségére vonatkozó történeti források összegyűjtése, amelyek kiegészíthették a regényben ábrázolt karakterekről meglévő ismereteinket”  – foglalta össze Oborni Teréz, a produkció történész szakértője.

Beszédesek a produkcióhoz kapcsolódó számok is: 95 forgatási nap, 11 különböző helyszín, 21 nap forgatás a föld felszíne alatt, több mint 70 színész, több mint 15 erdélyi színész, több mint 1600 statiszta és kaszkadőr dolgozott.

Nyitókép: Madarász Isti, a Tündérkert sorozat rendezője. Fotó: Megafilm/Garai Gábor