fbpx

Főszerepben a mesék

A kiskamaszkor az egyik legérzékenyebb időszaka a gyermek életének. Rengeteg kérdés önmagukról, a világról, a kapcsolatokról, a test változásairól. Ez a felnőtté válás előszobája, az önállóság megtalálásának komoly erőpróbája. A Ki vagyok én? című kiskamaszoknak szóló bábos önismereti játék ezeknek a helyzeteknek könnyebb megélését, feldolgozását segíti, játékos ? társasjátékos formában. A gyerekek két csoportra szakadva, egy önmegismerő, a másikat megismerő ?activity? játékot kezdenek játszani: kérdéseket tartalmazó lapokat húznak egymástól különböző témakörökben (család, barátság, szerelem, helyem a világban?), és ezekre a kérdésekre válaszokat adnak rajzban, testbeszéddel, szóban. Egymás válaszait kölcsönösen pontozzák a csapatok, de úgy, hogy a másiktól kapott pontszámokat nem láthatják, így csak a játék végén derül fény arra, melyik a nyertes csapat. Izgalom, játék, csoportos munka, különböző kifejezési módozatok teszik színessé a játékot, mely során a fiatalok észre sem veszik, mégis fontos dolgokat mondanak ki, fogalmaznak meg.

hold
A Hold szerelmesei

 

A Hold szerelmesei című darab főszereplői Pierrot és Columbina, akik gyerekkori barátok. Övék a békés városka egyetlen péksége. Pierrot fehér kötényében egész éjszaka dolgozik. Ismeri és szereti az éjszaka minden neszét és illatát, mégis alig várja a reggelt, hogy láthassa Columbinát. Évek óta szerelmes belé: éjjelente róla mesél a teliholdnak, neki ír titokban hosszú verseket. Columbina legszívesebben az ezerszínű réten csatangolna vagy útra kelne idegen városok felé, mégis nap, mint nap szorgosan viszi a friss zsemlét, kiflit, croissant-t a városka lakóinak asztalára. Így telnek a hetek, a hónapok. Egy napon azonban különös idegen toppan be a kis üzletbe: a soha nem látott színekkel és ízekkel zsonglőrködő, világjáró Harlekin, akinek érkezése alaposan felkavarja hőseink életét.

triangulum
Triangulum avagy száz ördög közt három szentek

 

A pöttöm színházi előadások sorát a TI-TI- TÁ báb-zene- játék nyitja, melynek középpontjában a ritmus áll, mely úgy viselkedik, mint a gyermekek: kíváncsi, akaratos, vidám, szomorú, szófogadatlan és önzetlen. Akárcsak Ti-ti és Tá, akik a szép Melodika társai a különleges játékban. A 4 éves kor felettieknek ajánlott Hoppláda két barátról, Borsóról és Berciről szól, valamint arról, hogy a barátság kiáll minden próbát. A Triangulum avagy száz ördög közt három szentek című verses bábmese a lovagkorba, a nagy sárkányverő ütközetek korába, és a csodák idejébe repíti el a nézőket, amikor a hit valóban hegyeket mozgatott meg, a Lúdas Matyi és Az égigérő fa pedig egyaránt elvarázsolja a kicsiket és a nagyokat, és bizonyítja, hogy a mesékre mindenkinek szüksége van.

 

A Lúdas Matyi című darabot, a zalaegerszegi Griff Bábszínház vendégelőadását 2017. január 23-án és 24-én 14:30-kor láthatják a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ színháztermében (9700 Szombathely, Ady tér 5.).

 

A Mesebolt Bábszínház részletes programját itt tekinthetik meg.

 

Fotó: meseboltbabszinhaz.hu

A rovat további cikkei