fbpx

Fotóalbum-bemutatóval egybekötött előadáson kerül újra színpadra több mint 30 év után a Forrószegiek

Április 23-án a Nemzeti Táncszínházban újra színpadra kerül az eredetileg 1989-ben bemutatott Forrószegiek – Széki Rómeó és Júlia című táncdráma. Az előadás előtt a Kossuth-díjas fotográfus, Korniss Péter fotóalbumát is bemutatják.

Novák Ferenc korszakalkotó darabja, a Forrószegiek – Széki Rómeó és Júlia elevenedik meg újra a Nemzeti Táncszínházban április 23-án. Az előadás aktualitása Korniss Péter Hosszú úton – Szék 1967–2022 című kiállítása a Várfok Galériában, amely május 13-ig látogatható.

Az előadás előtt Korniss legújabb, a Bookart Kiadó gondozásában megjelenő fotóalbumának bemutatójára is sor kerül a Nemzeti Táncszínház előcsarnokában. A könyvet Orosz István Kossuth-díjas grafikusművész, animációsfilm-rendező mutatja be. Az eseményen részt vesz továbbá Hajdú Áron, a Bookart Kiadó igazgatója és Salát Zalán Péter a könyv tervezője.

Korniss Péter Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotográfus fényképészetének visszatérő témája az erdélyi és magyar paraszti élet, lencséjén keresztül a dolgos hétköznapokat és a népi kultúra jellegzetességeit igyekszik dokumentarista igénnyel megörökíteni. Ismert albuma A vendégmunkás fotósorozata, melynek elkészítéséhez egy évtizeden keresztül követte egy Tiszaeszlár és Budapest között ingázó munkás mindennapjait.

Jelenet a Forrószegiek című darabból. Forrás: Nemzeti Táncszínház

A Forrószegiek – Széki Rómeó és Júlia című előadást a Táncfórum először 1989. április 28-án mutatta be a Thália Színházban. A darab a klasszikus Shakespeare-történetet a magyar néptánccal egybefűzve, sajátosan magyar környezetbe ültetve meséli el. A mostani bemutatón Novák Ferenc Tata szakmai irányítása mellett a Magyar Táncművészeti Egyetem egykori és jelenlegi hallgatói, a volt Honvéd Táncszínház szólistái és a Bihari János Táncegyüttes jelenlegi és korábbi tagjai adják elő a táncdrámát a Nemzeti Táncszínházban. Az est első részében Novák Ferenc előadást is tart Szék történetéről és táncéletéről Korniss Péter képei alapján.

Nyitókép: Lányok a forrószegi táncházban. Fotó: Korniss Péter

A rovat további cikkei