fbpx

Fotókiállítás nyílt a 110 éve született Habsburg Ottóról

A 110 éve született utolsó magyar trónörökösről, Habsburg Ottó életéről és munkásságáról nyílt fotókiállítás pénteken a Várkert Bazárban.

„A tárlat címe Palotából Parlamentbe. Hiszen Habsburg Ottóra nemcsak egykori trónörökösként emlékezünk, hanem mint európai parlementerre is, aki húsz éven át magyar hazafiként mindent megtett annak érdekében, hogy a vasfüggöny eltűnjön” – hangsúlyozta a megnyitón mondott köszöntőjében Prőhle Gergely, a Habsburg Ottó Alapítvány igazgatója.

Kiemelte, hogy Habsburg Ottóval kapcsolatban Martin Rady brit egyetemi professzor, a róla szóló, idén magyarul is megjelent monográfia szerzője igen találóan fogalmazott, mondván, ő volt a legjobb császár, aki a Habsburgoknak sohasem adatott meg. Prőhle Gergely kitért arra, hogy a szabadtéri, ingyenes kiállítás ízelítő abból a fotókönyvből, amely a közeljövőben az évforduló apropóján megjelenik. Az alapítvány gyűjteménye 30 ezer fotót tartalmaz, a tárlatra is válogattak számos olyat, amely korábban nem volt látható.

Martin Rady, a Londoni Egyetem Szláv- és Kelet-Európai Tanulmányok Intézetének emeritus professora megnyitó beszédében arra mutatott rá, hogy Habsburg Ottó mindenek felett európai volt, és – ahogy a trónörökös maga fogalmazott annak idején – Európa minden európai embernek szól, és a hovatartozás joga kivétel nélkül mindenkit megillet.

„A Habsburg-ház 1918-as bukásával hatévesen vált nemlétező személlyé, őt és családját megfosztották címeiktől és vagyonuktól, a két világháború között útlevele sem lehetett. Ez a fényképgyűjtemény bepillantást enged az édesanyja, Zita császárné iránt érzett szeretetéről, spanyolországi száműzetésük szerényebb anyagi körülményeiről is”– jegyezte meg Martin Rady.

Szólt arról, miként vívta ki a nácik kitartó utálatát, hogyan került 1973-ban a Páneurópai Unióba, majd 1979-ben az Európai Parlamentbe, amelynek húsz éven át tagja volt. Leszögezte: 1989-ben megszervezte, hogy a magyar–osztrák határon páneurópai pikniket tartsanak, és ezen eseményt kihasználva szökhetett át mintegy hatszáz keletnémet menekült Magyarországról Ausztriába.

„Ahogy Jerzy Buzek volt lengyel kormányfő, az Európai Parlament egykori elnöke mondta: Habsburg Ottó kontinensünk legsötétebb óráiban tartotta életben az Európa újraegyesítésére irányuló remény lángját”

– tette hozzá.

Fodor Gergely, a Budavári Palotanegyed megújításáért felelős kormánybiztos, a Várkapitányság NZrt. igazgatóságának elnöke arról beszélt, a magyar kormány Habsburg Ottónak is törleszti adósságát azzal, hogy visszaállítja eredeti szépségébe a budai Vár épületeit és termeit. „A kiállítási tablók segítségével egy különleges és a maga nemében páratlan életút elkapott pillanataiba nyerhetünk betekintést. Láthatjuk a gyermeket, a testvért, a családapát, a hívő keresztényt, az európai és a magyar ügy mellett elkötelezett nagy formátumú politikust, aki az évtizedes kitaszítottság megpróbáltatásai ellenére mindvégig megőrizte emberségét, kedélyét és humorát” – hangsúlyozta Fodor Gergely.

Hozzáfűzte: a mi felelősségünk, hogy feltárjuk, megőrizzük és gondozzuk azt a szellemi örökséget, amelyet ránk hagyott, hogy emlékezete és munkássága a jövő generációinál se merüljön feledésbe.

A Habsburg Ottó életét bemutató szabadtéri fotókiállítás december 1-jéig ingyenesen megtekinthető a Várkert Bazárban, a Gloriette-hez vezető rámpán.

A tárlat a nyitó eseménye annak a rendezvénysorozatnak, amelyet a Habsburg Ottó hagyatékát és szellemi örökségét gondozó alapítvány a következő hónapokban tart itthon és külföldön.

A rovat további cikkei