(MTI) - A Zichy-kastélyban márciusban nyílt óbudai gasztrotörténeti kiállításhoz kapcsolódik a programok egy része. Az időszaki tárlat az egykori óbudai vendéglátás aranykorát, a régi kisvendéglők "macskaköves, kockás abroszos" hangulatát idézi meg. A kiállítás a századfordulótól a második világháborúig mutatja be az óbudai vendéglátás hagyományait, jellegzetességeit régi bútorokkal, tárgyakkal berendezett enteriőrök segítségével.
A tárlat megidézi Krúdy Gyulát, akinek a Kéhli vendéglő volt a törzshelye, de emellett például a Sipos, a Bürgermeister, a Gigler, a Fahn, a Weber, a Nedeczky vendéglőket is, ahol mindig házias ételeket, jó borokat szolgáltak fel, miközben szólt a sramli zene.
A múzeumok éjszakájának programjai pénteken 18 órakor kezdődnek: Bede Róbert, a TV Paprika főszakácsa tart mintegy kétórás főzőshowt. A műsor része lesz egy gasztrotörténeti előadás, majd ezután a főszakács elkészíti az óbudai túrós csuszát, amelynek az a jellegzetessége, hogy juhtúróval és tehéntúróval vegyesen készül.
18 órától éjfélig az időszaki és az állandó kiállításban is interaktív tárlatvezetést tartanak szerepjátékosok közreműködésével. Az élő történeti bemutatón megelevenedik a távoli és a közeli múlt. A szerepjátékosok jóvoltából "személyesen" találkozhatnak és beszélgethetnek a látogatók például Erzsébet királynéval (I. Nagy Lajos feleségével), Zichy Péter gróffal, egy vendéglőssel, aki annak idején Krúdy Gyulát is vendégének tudhatta, valamint K. József háztömbfelügyelővel a 70-es évekből.
Az Óbudai Múzeum programjait a Budapest Bár koncertje zárja, a népszerű formáció 21 órától ad 2 órás koncertet.