Az Örkény István Színház a 2024/2025-ös évadban tíz bemutatót tart, ebből hét ősbemutató. Így rajzolódik ki az a törekvés, hogy az új színpadi irodalomra és a jelenkor formanyelvére figyelő kortárs színház legyen az Örkény.

evadhirdeto_1_16.jpg
Mácsai Pál a sajtótájékoztatón

Idén húszéves jubileumát ünnepli a színház, ebből az alkalomból számos kísérőprogram gazdagítja a műsort, amelyekről bővebb tájékoztatást az ősz folyamán kapnak a nézők.   

A július 5-én a Városmajori Szabadtéri Színpaddal koprodukcióban bemutatott [ESCAPE] – A Donkihóte-projekt októberben kerül a Madách téri színház repertoárjára. Ezt megelőzően az évad első bemutatója a Galilei élete lesz, Bertolt Brecht művét Polgár Csaba rendezésében láthatja a közönség.

evadhirdeto_3.JPG
Polgár Csaba

Decemberben zenés bemutató érkezik, Aesopus állatmeséiből Dargay Marcell, Fábián Péter és Parti Nagy Lajos készít „fabularevüt” A nyúl füle címmel. 2025 tavaszán Michael Haneke Szerelem című filmjének színpadi adaptációját Ördög Tamás rendezi, Pogány Judit és Gálffi László főszereplésével. A nagyszínpadi évadot Bodó Viktor rendezése zárja, aki Füst Milán Boldogtalanok című drámáját állítja színpadra.

A Stúdióban Kiss-Végh Emőke rendezése, a Romantika az első, amely a rendező saját darabja. A következő stúdióelőadás Puskin Anyegin című klasszikusa, Dohy Balázs rendezésében. Tompa Andrea Sokszor nem halunk meg című regényét Gáspár Ildikó viszi színre, a színpadi adaptációt is ő készíti. 

evadhirdeto_4.JPG
Kiss-Végh Emőke

Két önálló est is helyet kap az új évadban: Bíró Kriszta rendezőként debütál az Ostromdressz című darabbal, amelyet Kassai Margit 1944-45-ös naplóbejegyzései alapján alkalmazott színpadra Kókai Tünde számára, valamint Gálffi László önálló estje, amelyben kollégáját és barátját, a száz éve született Darvas Ivánt idézi meg.

Gálffi László, alkotói szabadságáról visszatérve, visszaveszi szerepeit a Jelenetek a bábuk életéből és az Isten című előadásokban. A társulathoz szerződik Szaplonczay Mária, akit az Örkény közönsége már két produkcióban, a Solnessben és a Bűn és bűnhődésben is láthatott.

Az új évadban elérhető bérletkonstrukciókról itt lehet tájékozódni. A pártolói tagság újabb ajánlatokkal bővül, bővebb információ a színház weboldalán olvasható.

Fotók: Gál Bereniké / Örkény Színház