Jang Yong Geun dél-koreai dokumentarista fotográfus koronavírussal foglalkozó munkáit mutatja be a budapesti Koreai Kulturális Központ és a Budapest Fotófesztivál legújabb online programja.

A 37,5 °C címet viselő kiállítás a járvány sújtotta dél-koreai Tegu városát és annak lakóit vizsgálja. A tárlat a tegui koronavírus-kórházat és környékét mutatja be, az elsőként Magyarországon bemutatott Pestisdoktor-maszk című sorozat pedig világjárvány-párhuzamokkal operál.

Új portréműfajt teremtett az arcpajzs és a maszk.

Jang Yong Geun a koronavírus-járvány kitörésétől, 2020 márciusától dokumentálta a helyi koronavírus-kórház ápolóit és a hőkapukon áthaladó embereket. A művész a járvány frontvonalában harcoló Daegu Dongsan kórház dolgozóiról készített portrésorozatában azokat az ápolókat láthatjuk, akiknek az alig tízperces műszakváltások alatt kell átvenniük a védőfelszerelésüket. Jang Yong Geun a kórház bejáratainál elhelyezett hőkamerák képeiből újraalkotott munkáin a szabad szemmel nem érzékelhető jelenségek – a vírus és a testhő – láthatóvá tételével és ennek a gesztusnak a közösségre gyakorolt hatásával foglalkozik.

„A járvány új portréműfajt hozott létre. Az új normalitásban az arcot maszk és pajzs takarja. A hőkamera felvételei által láthatóvá váló testhőmérséklet, a 37,5 °C pedig egy új határként jelenik meg az emberek között” – írja a kiállítás bevezetőjében Jang Yong Geun.

A tárlat záróképei – amelyeken pestisdoktor-maszkot viselő városlakókat láthatunk mindennapi tevékenységeik közben, az új egészségügyi szabályok miatt kiüresedett terekben – a járvány hatására megváltozott nézőpontjainkra, szokásainkra, gondolkodásmódunkra reflektál.

Az online tárlat a Budapest Fotófesztivál programjaként június 18-ig tekinthető meg a Koreai Kulturális Központ virtuális galériájában, a THE온-ON felületen.

Fotó: Jang Yong Geun