Fürjesi Csaba Salzburgban és Budapesten élő festőművész hazánkban még nem látott képeit mutatják be a Humánszinkron című kiállításon november 3-tól a The Space kortárs galériában.

A többszörös magyar és nemzetközi grafikai díjas Fürjesi munkáival 2017 óta nem találkozhatott itthon a nagyközönség. Németország, Olaszország, Lengyelország, Ausztria kiállítóterei és múzeumai után novembertől egy hónapon át láthatjuk Budapesten a művész elmúlt években készített, elsősorban nagyméretű alkotásait.

A humánszinkron jelentése: az azonos időben lévő emberi minőségek, értékek, jelenségek, valamint szituációk vizsgálatára, bemutatására irányuló folyamat. Fürjesi Csaba művészetének alapvonulata elsősorban ezzel a tevékenyéggel áll párhuzamban. Alig észrevehető, mégis lényeges gondolati áttetszéseket, szellemi, ideológiai dimenzióikat, olykor szociálkritikai vetületet bemutató hangsúlyos képi világa középpontjában az ember áll. Az idő és a létezés univerzális alapkérdéseit boncolgató alkotásai emocionális vagy akár a szakrális narratíva mellett mélyebb tartalmi összefüggéseket tárnak fel. Kollektív kulturális emlékezeten alapuló egyéni motívumaival ötvözött témái, valamint a múlt és jelen együttes szerepeltetése segítségével a szubjektív idő tartamérzetének, a megélt és a mostani világ történéseinek újraértelmezésén dolgozik.

„Ha mindenképpen kategorizálni kellene, akkor úgy mondanám, hogy művészetem jellemzően egy posztmodern művészeti álláspontot képvisel, amelyben egyfajta személyes hangú látványalakításra törekszem, legyen az festészeti, szobrászati, installációs vagy grafikai alkotás. Mivel nem hiszek a megdönthetetlen igazságtartalmú kijelentésekben, ezért munkáim inkább kérdéseket tesznek fel arra vonatkozóan, ami alapjában véve a teljes érvényű világmagyarázó elvek létét kérdőjelezi meg. Ezek további kommunikációt indukálhatnak, és elérhetik, hogy átgondoljuk, átértékeljük az eddigi álláspontunkat, nézetünket” – vallja a művész.

A műfaji határok kiterjesztésével, átjárásával keletkező hatásokat és a különféle alapanyagok által adott sajátos textúrákat állítja a képi kifejezés szolgálatába. A fokozottan befelé irányuló, önelemzésre, válaszkeresésre késztető alkotásai egyfajta új emberközpontúságra irányuló figyelem részesévé avatják nézőit.

A Humánszinkron című kiállítás november  3. és december 3. között látható a The Space Contemporary Art Gallery kiállítóterében.

A képen Fürjesi Csaba: Tehetség, Szorgalom, Kitartás, 2020, olaj, papír, multitíphia, 100×150 cm