Big Band címmel ad koncertet a KFT együttes január 6-án szombaton a Budapest Kongresszusi Központban. A csapat fúvósokkal, vokalistákkal és a tagok gyermekeivel egészül ki a színpadon.

A KFT több mint négy évtizedes története során fellépett a Budapest Sportarénában, a Müpában és az Operaházban, koncertezett az Egyesült Államokban és Kubában. Élő műsoraik korábban is számos alkalommal voltak különlegesek, szokatlanok.

A január 6-i Big Band koncerten a BKK-ban a zenekar mellett kilencfős fúvósszekció, egy ütőhangszeres és vokalisták működnek közre, emellett a KFT négy tagjának gyermekei közül nyolcan is színpadra lépnek. Utóbbiak A Te Apád, Az néven először 2010-ben az A38 hajón zenéltek együtt.

A mostani BKK-esten tehát legalább 24-en lesznek a színpadon, ilyen sokan (illetve még többen) talán csak egy KFT-koncerten működtek közre, 2014-ben a Magyar Állami Operaházban, amikor a Magyar Rádió Gyermekkórusa, a Soharóza kórus, táncosok, zenészek és más vendégek is bekapcsolódtak a műsorba. A szombati koncerten a fúvósszekciót a KFT billentyűsének, énekesének, dalszerzőjének fia, a harsonán játszó Bornai Szilveszter vezeti, aki a zenekar népszerű dalait alaposan áthangszerelte.

A KFT Big Bandben Bodon Bence és Szeifert Péter (harsona), Erős Péter, Nyögéri Tamás és Szalai Szabolcs (szaxofon), Hargitai Péter, Rozbora Ádám és Szénási László (trombita), Gábor Andor (ütőhangszerek), valamint a Vintage Dolls Akusztik trió énekesnői, Munkácsy Eszter, Szász Ágnes és Benedek Lili szerepelnek még. A KFT-gyermekek közül a koncerten Bornai Szilveszter mellett közreműködik Bornai Emma, Bornai Kamilla, Laár Bence, Laár Buda Illés, Lengyelfi Edit, Lengyelfi Eszter és Márton Áron.

A zenekar – amelynek legismertebb dalai közé tartozik az Afrika és a Balatoni nyár – napjainkban is az eredeti felállásban működik: Laár András (gitár, ének), Bornai Tibor (billentyűs hangszerek, ének), II. Lengyelfi Miklós (basszusgitár), Márton András (dob).

Az együttes dalaira a fanyar humor, a meglepő zenei megoldások jellemzőek. A KFT eddig tizenegy stúdiólemezt készített, az utolsó a 2008-ban megjelent A Bábu visszavág volt. A zenekar 2020 óta dolgozik új számokon – a Te vagy címűt koncerten is szokták játszani –, idén újabbak bemutatása és egy stúdióalbum megjelenése várható.

Nyitóképen a KFT zenekar az A38 hajón 2019-ben. Fotó: MTI / MTVA / Zih Zsolt