fbpx

Gasztrotörténeti kiállítás az Aquincumi Múzeumban

Gasztrotörténeti kiállítás nyílt az Aquincumi Múzeumban. A régészeti kutatásokra épülő interaktív tárlat az őskor, a római és a népvándorlás kor konyhájába vezet.

Az időszaki kiállítás arra vállalkozik, hogy egy-egy tárgyon, tárgycsoporton, forráson keresztül könnyednek tűnő, „asztali” történeteket meséljen el. Az élelemtermelés kezdetétől, a tejtermékeken és az újkőkor ínségeledelein, a bronzkor lakomáin, a vaskor konyhaművészeti újdonságain át a rómaiak, a hunok és az avarok fazekába is beleszagolhatunk. Megismerhetjük azokat az állomásokat, amelyen keresztül a római kultúra eljutott a mediterrán triász (gabona, olíva, szőlő) által meghatározott étrendjüktől a fürjnyelvpástétomig és a színes orgiákig. Kiderül, hogy a kezdetben a halételektől idegenkedő rómaiak hogyan váltak halőrültekké, és mi volt a véleményük a tejivásról. A kiállítás terében pedig ízelítőt kaphatunk a szarmaták, a hunok és az avarok táplálkozási kultúrájából, azaz kiderül, hogy a népvándorlás korának főszereplőinek konyhájáról, étkezőasztaláról egyáltalán mit tudhatunk.

Az Aquincumi Múzeumban már hagyománynak mondható, hogy a régészeti kutatások eredményeit olyan kérdések mentén mutatják be, amelyek a jelenkor emberét is foglalkoztatják. 1999-ben a múzeum már nagy sikerrel rendezett táplálkozástörténeti kiállítást Culinaria Romana – Az antik Róma gasztronómiája Aquincumban címmel, amely az idevágó addigi kutatási eredményeket összegezte. Az azóta eltelt negyedévszád ásatásai, kutatásai számos újdonságot tártak fel, nemcsak Pannónia időszakából (például a háztartási régészet gyorsan fejlődő módszertanával), amely a kiállítás létrehozását is inspirálta. A Wellness az ókorban – Fürdőkultúra AquincumbanTitkos utakon – Sötét varázslatok AquincumbanMinden út (Rómába) Aquincumba vezetStop.Shop – Műhelyek és boltok a római kori Aquincumban tárlatok hagyományait követve a kurátorok elkészítettek a vitrinben látható vaskori őrlőkő alapján egy olyan kézimalmot, amelyben a polcokon látható gabonát mi is megőrölhetjük. Hazavihetjük egy kőkorszaki buci vagy a 10. századi ősgulyás receptjét, illetlenül kukucskálhatunk, kisajtókat nyitogathatunk, pakolgathatunk, tapogathatunk.

A kiállítás ugyanakkor a táplálkozáshoz kapcsolódó tabukat sem kerüli meg: a látogató az emésztés végpontjairól is kap képet, akár az illemhelyekkel, akár a szellentés illemtanáról is hallhatunk.

A H.A.S. Háromfogásos gyomortörténelem című kiállítás 2023. december 31-ig tekinthető meg.

Forrás és fotók: Magyar Múzeumok

A rovat további cikkei