Gerhes Gábor Atlas. A képzelet megteremtése (2022) című műve érdemelte ki idén a Rosti Pál-díjat, amelyet a Magyar Nemzeti Múzeumban adtak át hétfőn Budapesten. A díjat a Kiscelli Múzeumban 2022-ben rendezett tárlat két kurátora, Róka Enikő és Mucsi Emese vette át.

A közönséget Hammerstein Judit, a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) megbízott főigazgatója köszöntötte. Fisli Éva történész, a MNM muzeológusa elmondta, hogy idén is sok izgalmas munka került a jelöltek közé. Emlékeztetett arra: a Magyar Nemzeti Múzeum 2019-ben alapította a Rosti Pál-díjat, első alkalommal 2020-ban vehette át a legjobbnak ítélt fotókönyv szerzője. Az elismerést kétévente februárban adják át. A díjátadó időpontja azért február 26-a, mert Rosti Pál (1830–1874) fotográfus 1859-ben ekkor ajándékozta dél-amerikai fotóalbumát a nemzet múzeumának.

A díjazottat E. Csorba Csilla, a Magyar Fotótörténeti Társaság elnöke méltatta. Kiemelte: a művész hatalmas vizuális és szellemi tudást mozgatva olyan témát járt körül szubjektíven, mindannyiunkat érintve és felkavarva, amely naprakészen aktuális. Emlékeztetett: Gerhes Gábor Munkácsy-díjas képzőművész 1985 óta rendszeresen állítja ki munkáit egyéni és csoportos tárlatokon. A kötet – amely több mint 360 oldalas, négyszáz képet tartalmaz és tizenkét számozott fejezetből áll – a felismeréssel foglalkozik, legfőbb eszközének a képzeletet tekinti.

Gerhes Gábor Atlas című, azonos elnevezésű könyvét is bemutató kiállítása 2022-ben volt látható a Kiscelli Múzeum Templomterében. „Gerhes Gábor Atlas című kiállítása azt a kérdést teszi fel, hogy létezik-e ma mindenki által birtokolható közös ismeret, univerzális világkép, és hogy az milyen módon szerezhető meg. (...) A 368 oldalas művészkönyv szándéka megegyezik a francia L’Encyclopédie ou dictionnaire raisonné des sciences, des arts et des métiers köteteinek céljával, jelesül hogy a teljesség igényével fellépve katalogizálja a világot. Gerhes azonban rámutat vállalkozásának lehetetlenségére, valamint arra, hogy a 21. századra jellemző globalizáció, információrobbanás és az individualizmus előtérbe kerülése milyen korlátokat jelent egy enciklopédikus igénnyel fellépő kötet számára” – írtuk a kiállításról.

A keményfedeles kiadványban többféle fotográfiai eljárás és képtípus megjelenik, tartalmát különféle tudományágak, az irodalom és a képzőművészet területéről kiválasztott fogalmak alkotják.

A díjat odaítélő zsűri tagja volt E. Csorba Csilla (Magyar Fotótörténeti Társaság), Peternák Miklós (Magyar Képzőművészeti Egyetem Intermédia Tanszék), Bogdán Melinda (Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum), valamint Hammerstein Judit megbízott főigazgató (MNM) és Lengyel Beatrix (MNM Történeti Fényképtára).

Fotók: Schumy Csaba / MNM