Hol kezdődik a kép? Mit jelent fényképezni? A Deák17 Galéria legújabb ingyenes kiállításán egyrészt diákok lencséin keresztül szemlélhető a világ, másrészt pedig betekintés kapható a fotográfia mibenlétébe is.

A kiállításon az Újpesti Bródy Imre Gimnázium média és drámaművészeti képzésének jelenlegi és egykori diákjainak művei láthatók. Az alkotások egytől egyig gondolatkísérletek, útkeresések révén születtek; képekkel és technikai eszközökkel való kísérletezések.

Kísérletezések, a szó legszebb értelmében, hiszen diákok és tanárok egyaránt a hétköznapi eszközhasználaton túli lehetőségekre kíváncsiak. Olyan fotós gyakorlatokból válogatnak, amelyek túlmutatnak a hétköznapi iskolai feladatokon. Többek között olyan drámajáték vagy éppen beszédtechnika órákhoz köthető példákat is láthatunk a kiállításon, amelyek közös gondolkodásra sarkallják a nézőt. A médiás és drámás tanulók képzelőereje, gondolkodásmódja az osztályok közötti alkotómunka során összeadódik, és önmagukban is értékes munkák születnek.

A tárlat – Moholy-Nagy László egyik könyve után – a Látás mozgásban címet kapta, hiszen a Bródy média- és drámaképzése játékosságra, kreativitásra épülő pedagógiai és művészeti műhely egyben. A diákok egyik tehetséggondozó tanára és mentora, Trojkó Ildikó válogatta a műveket a mostani tárlatra is.

A kiállítás anyaga a gimnázium 2023. évi médiaképzésének kiemelkedő válogatása, amely aktuális művészeti kérdésfelvetéseket és problémákat is megfogalmaz, miközben a magyar fotográfiai és mozgóképkultúra-hagyományok folytonosságáról is szól. A Látás mozgásban március 2-ig ingyenesen látogatható a belvárosi Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériában, január 30-tól pedig múzeumpedagógiai osztályfoglalkozások is kérhetők.

További információ a kiállításról itt.

Nyitókép: Vonyik Samu: Szögletes kerekerdő (részlet)