Az Óbudai Múzeum Ki gombolta volna? – Barangolás a gombok világában című tárlata és a kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum 7 év című Petőfi Sándor-emlékkiállítása kapták a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület díjait.

A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület november 14-én adta át Az év kiállítása 2023 díjakat a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában a Mitől lesz élmény a kiállítás? című szakmai konferenciát megelőzően. A Társaság által 2010-ben alapított, évente adományozott kitüntetés célja, hogy a muzeális intézmények kiállításainak újszerűségét, a közönséggel való kapcsolatteremtő és kommunikációs képességét, tudományos felkészültségét és kreativitását jutalmazza. A tavalyi év után immár harmadik alkalommal a határon túli, magyar vonatkozású gyűjteménnyel, kiállítással rendelkező intézmények is pályázhattak az elismerésre.

A díjátadó ünnepségen köszöntőt mondott Népessy Noémi, a házigazda múzeum főigazgatója, Szende László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium Múzeumi főosztályának vezetője és Bereczki Ibolya, a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület elnöke. Ezeket követően az esemény moderátora, Tóth Arnold, a Pulszky Társaság ügyvezető elnöke Szende Lászlót, Bereczki Ibolyát és Katona Júliát, Az év kiállítása bírálóbizottságának új elnökét kérte fel a díjak átadására.

A tízmillió forint bekerülési költség alatti kategóriában hét, a tízmillió forint bekerülési költség feletti kategóriában 15, a virtuális kategóriában egy pályázat érkezett.

Közülük a bírálóbizottság döntése alapján 16 pályázó jutott be a második fordulóba. (A zsűri tagjairól itt lehet olvasni.)

A 10 millió Ft bekerülési költség alatti kategóriában az Óbudai Múzeum Ki gombolta volna? Barangolás a gombok világában című, témájában kultúrtörténeti kuriózumnak tekinthető, kreatív, szellemes megközelítésű, ötletgazdag, színvonalas installációkkal megvalósított kiállításáért nyerte el Az év kiállítása 2023 elismerést.

A 10 millió Ft bekerülési költség feletti kategóriában a kitüntető Az év kiállítása 2023 elismerést a kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum viheti haza a 7 év – Petőfi Sándor-emlékkiállítás című, Petőfi Sándor pályaképét egy remekül kiválasztott nézőpontból, kreatív módszertani eszközökkel bemutató, kiemelkedően ötletes állandó kiállítása eredményeként. A tárlatot ebben a képriportban mutattuk be.

Több intézmény kapott kiemelkedő teljesítményéért dicsérő oklevelet.

A bükkábrányi Jószerencse Háza A rend nyomában című, a Bükk hegység előterében végzett régészeti kutatások eredményét, a településhálózatot és a közösségek életének egységes rendjét közérthetően bemutató vándorkiállításért. Hasonló elismerésben részesült a nyíregyháza-sóstógyógyfürdői Jósa András Múzeum – Sóstói Múzeumfalu Petőfi az étlapon című, Petőfi Sándor térséghez köthető verseit néprajzi összefüggéseiben, pályatárs és kortárs költők nyelvi leleményeivel, játékokkal bemutató, kreatív időszaki kiállításáért.

A szombathelyi Savaria Múzeum – Szombathelyi Képtár a TeTT – Megtört progresszió (1968–1975) című, az 1960-as évek szellemi progressziójának politikai-államhatalmi elfojtását a korszakot idéző sajtóválogatással, hatalmas képanyaggal bemutató időszaki kiállításáért részesül dicséretben, épp úgy, mint a Szigetvári Zrínyi Vár alkotóközösségének Megállítani Szulejmánt című, a vár 1566-os ostromának történetét a fiatal múzeumlátogatók számára is vonzó módon bemutató, ötletgazdag, látványos állandó kiállításáért.

Elismerésben részesült a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum Fölemelt fővel – Trianoni férfiak Gyergyóból című, egy gyergyószentmiklósi apa és fia életútján keresztül a közéleti szerepvállalás példáit, a 20. század sorsfordulóit gazdag forrásokkal, kreatívan bemutató időszaki kiállítása. Az  Evangélikus Országos Múzeum A mi Sándorunk – Petőfi az evangélikus oktatás útvesztőiben című, Petőfi evangélikus iskolai tanulmányait rendkívül kreatívan, szívmelengetően, informatívan bemutató időszaki kiállításáért ugyancsak dicsérő oklevelet kapott. A kiállítást ebben a cikkünkben mutattuk be. A többi jelöltről itt lehet olvasni.


65535656880e7241975c8347.jpg
Az év kiállítása díjazottjai 2023 Fotó: Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület

A díjátadót szakmai konferencia követte, ahol előadások, kerekasztal-beszélgetés és villámbemutatók keretében a kiállítás mint élmény került terítékre. A konferencia célja, hogy körbejárja az interaktivitás és a multimédiás megoldások múzeumi alkalmazásának lehetőségeit. Átgondolja, mennyiben mások a gyűjteménnyel rendelkező, azt közkinccsé tevő intézmények tárlatainak feladatai, céljai a történeti és természettudományi látogatóközpontok kiállításaihoz képest. A Pulszky Társaság tagsága bízik abban, hogy a szakmai nap és a díjakkal is elismert, kimagasló színvonalon megvalósított kiállítások hozzájárulnak ahhoz, hogy az eddiginél is innovatívabb kiállítási projektek valósuljanak meg Magyarországon.

Nyitókép: részlet a kiskőrösi 7 év – Petőfi  Sándor-emlékkiállításból. Fotó: Beliczay László / Kultúra.hu