gondolatoktancbanesversben

Rémi Tünde és Appelshoffer több mint tíz éven keresztül a Magyar Nemzeti Táncegyüttes szóló táncosai voltak, és olyan kiemelkedő alkotókkal dolgoztak együtt, mint a Kossuth-díjas Foltin Jolán, Novák Ferenc és Zsuráfszky Zoltán. Első táncszínházi duettjük a 2005-ben Novák Ferenc által rendezett Magyar Elektra volt, melyben Rémi Tünde Klütaimnésztra királynét, míg Appelshoffer János a hódító Aegistust formálta meg. Ezt követte több nagy színházi szerep: János vitéz, Egri csillagok, Köműves Kelemen, Körhinta, Harangok.

A tánc mellett koreográfusként is gyakran részt vesznek táncszínházi előadásokban, mint például a Foltin Jolán rendezte Elmúlik, VANmeSe és Feketetó, vagy a Novák Péter nevéhez köthető és Szingapúrban is bemutatott Seasons of Life. Emellett a Magyar Táncművészeti Egyetem kötelékében adjunktusként nevelik a jövő nemzedék táncosait, pedagógusait. Életüket és pályájukat végigkísérte a folklór, népzene, néptánc és néphagyomány tisztelete, szeretete és ismerete, e tudásuk visszaköszön a Gondolatok táncban és versben című táncszínházi előadásukban is.

Varadi_Levente_Remi_Tunde
Fotó: Váradi Levente

Az évek alatt megformált szerepek sokasága inspirálta a táncospárt, hogy érzéseiket egy egész estés előadásba öntsék. A tánc, zene és költészet hármas egységére épülő előadás a legfontosabb emberi érzéseket mutatja be: szeretet, szerelem, harag, fájdalom, veszteség. Rémi Tünde és Appelshoffer János a magyar történelem olyan sorsfordító eseményeit táncolják el, mint az I. világháború vagy az 1956-os forradalom, megmutatva az egyéni sorstragédiákat és boldogságokat.

A hol lírai, hol szenvedéllyel teli táncokat a magyar irodalom meghatározó költőinek egy-egy verse (Kosztolányi Dezső, Ady Endre, Áprily Lajos, Kányádi Sándor, Pilinszky János) egészíti ki, László Zsolt, a Radnóti Színház Jászai Mari-díjas színművészének interpretációjában. A zenei kíséretről pedig a népzenében otthonosan mozgó Ötödik évszak nevű formáció ifj. Csoóri Sándor vezetésével, valamint a Liszt Ferenc-díjas kiváló jazz zenész, Dresch Mihály gondoskodik.

Az előadás után lehetőség van az alkotókkal való beszélgetésre.

Részletes program itt.